Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kont[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Ministar Ćorić i direktor Ponoš na Welcome Spring Festivalu

22.04.2018. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i direktor Fonda Dubravko Ponoš su povodom Dana planete Zemlja na Zrinjevcu sudjelovali na Welcome Spring Festivalu, u organizaciji koju udruge Priroda za sve. S učenicima srednjih škola su sudjelovali u natjecanju Male olimpijade otpada te promovirali kampanju „Nisam za bacit!“.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog obilježavanja Dana planeta Zemlje je "Kraj plastičnom onečišćenju“ i usmjerena je pružanju informacija o održivom gospodarenju otpadom te poticanju stanovništva na promjene u navikama.

Europska komisija se svojom novom strategijom o plastici donesenoj početkom ove godine obvezala na smanjenje količina plastičnog otpada. U skladu s novim planovima, do 2030. godine sva će plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu će se smanjiti, a upotreba mikroplastike će se ograničiti čime će se spriječiti daljnji porast otpada u morima i oceanima. Cilj je zaštititi okoliš i istovremeno stvoriti temelj novoga gospodarstva u koje je uključena plastika, tako da se u dizajnu i proizvodnji u potpunosti poštuju potrebe u pogledu ponovne upotrebe, popravka i recikliranja te razvijaju održiviji materijali.

U tom pravcu ide i Hrvatska – novi sustav gospodarenja otpadom koje uspostavlja Ministarstvo zaštite okoliša zajedno s Fondom i jedinicama lokalne samouprave temelji se na što većem postotku razvrstavanja otpada. Kako bi se to postiglo Ministarstvo je putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osiguralo sredstva za nabavu spremnika za razvrstavanje otpada. Natječaj je u tijeku, a gradovi i općine svoje prijave šalju u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sudjelujući na Welcome Spring Festivalu direktor Fonda Dubravko Ponoš je podsjetio da je potrebno kontinuirano provoditi edukaciju na svim razinama jer su informirani i odgovorni građani stup cijelog sustava i jamac uspjeha održivog gospodarenja otpadom. „Želimo građane motivirati i potaknuti ih na akciju. Zato su važna događanja poput ovog na kojem smo danas sudjelovali te će se Fond na ovakav tip eko manifestacija uvijek rado odazvati.  Bez svijesti o negativnim učincima lošeg postupanja s otpadom i bez uključivanja samih građana održivo gospodarenje otpadom bit će samo ideal koji ćemo teško dostići.“, istaknuo je Ponoš.