Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Na Cresu otvoreno reciklažno dvorište Pržić

27.11.2020. Danas su predstavnici Fonda sudjelovali na otvorenju reciklažnog dvorišta Pržić vrijednog više od 3 milijuna kuna. Reciklažno dvorište je projekt Grada Cresa, a cilj mu je povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koje se odlažu u regionalni centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

Na svečanom otvorenju okupili su se predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; zamjenica direktora Alenka Košiša Čičin-Šain, savjetnica direktora Ljiljana Bukovac i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, zatim gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, direktor komunalnog društva koje će upravljati reciklažnim dvorištem Neven Kruljac i Dejan Ćormarković, direktor građevinske tvrtke Elektro-voda, koja je izvodila radove.

Gradonačelnik Jurjako je podsjetio tom prigodom na dosadašnje aktivnosti u organizaciji cjelovitog sustava gospodarenja otpadom: „Cres je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji je na području dotadašnjeg odlagališta otpada izgradio pretovarnu stanicu vrijednu 7 milijuna kuna, a još 2016. godine u Cresu su postavljeni polupodzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, za što je izdvojeno milijun kuna. Gradska tvrtka Komunalne usluge Cres-Lošinj kupila je i specijalno vozilo za pražnjenje novopostavljenih spremnika, vrijedno gotovo milijun kuna“ - rekao je gradonačelnik. Izgradnja sustava nastavljena je projektom izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržići koji je započeo krajem prošle, a dovršen je u lipnju 2020. godine.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržić iznosila je nešto više od 3 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano europskim bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Zamjenica direktora Fonda Košiša Čičin-Šain je istaknula na otvorenju dosadašnje rezultate koje je Cres postigao u odvojenom prikupljanju otpada: „Grad Cres se mijenja svjetlosnom brzinom. 2017. godine se u Cresu odvajalo oko 11 posto otpada, a ove godine već oko 50 posto. To je zasluga gradske uprave i komunalnih društava, no najzaslužniji su građani koji odvajaju otpad“ i službeno otvorila reciklažno dvorište pritiskom na daljinski upravljač kojim se otvaraju pomična ulazna vrata.

"Ovo reciklažno dvorište koje danas svečano otvoreno samo je jedan od projekata gospodarenja otpadom koji Cres provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tijeku je sanacija odlagališta  Pržići, a u narednom razdoblju Fond će Gradu isporučiti i dodatne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada čime ćete zaokružiti komunalnu infrastrukturu" zaključila je Košiša Čičin-Šain.

Gradonačelnik Jurjako je podsjetio i da su upravo u tijeku radovi na konačnoj sanaciji i zatvaranju starog odlagališta otpada, projekt ukupno vrijedan 10,5 milijuna kuna.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta prate razne informativne i edukativne aktivnosti kroz koje će se građanima objasniti kako pravilno odvajati otpad u kućanstvima i koja je uloga reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

  • Otvoreno reciklažno dvorište Pržić
  • Otvoreno reciklažno dvorište Pržić