Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Na otoku Rabu se kvalitetno gospodari komunalnim otpadom

15.09.2020. Jedinice lokalne samouprave na otoku Rabu kontinuirano ulažu u komunalnu infrastrukturu u što su se danas uvjerili i predstavnici Fonda koji su održali radni sastanak s načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem, zamjenikom gradonačelnika Raba Denisom Deželjinom te direktorima njihovim komunalnih društava.

„Zahvalni smo Fondu na gotovo 12 milijuna kuna koje su nam dodijelili za naše projekte, a što je velika pomoć za organizaciju našeg sustava gospodarenja otpadom na otoku. Iza nas je dovršenje izgradnje pretovarne stanice koju je Fond sufinancirao sa 80%, dovršeno je i reciklažno dvorište, a upravo je tijeku sanacija sa zatvaranjem samog odlagališta otpada Sorinj gdje nam Fond pomaže sa 10%. Nakon prošlotjednog razgovora u Zagrebu dobra vijest za nas otočane je i ta da će se izmijeniti Javni poziv koji je trebao pomoći komunalnim društvima na svim otocima u sufinanciranju pomorskog prijevoza otpada, pa će se sada umjesto jedne vožnje priznati vožnje u oba smjera. Bilo je riječi i o jednoj akciji na Golom otoku koja bi se provela uz 60% sufinanciranja troškova od strane Fonda“, kazao je načelnik Borić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić pohvalio je suradnju s Gradom Rabom i Općinom Lopar koje kontinuirano ulažu u razvoj infrastrukture kako bi unaprijedili sustav gospodarenja otpadom. „Razmotrili smo neke teme koje su brinule i Grad Rab i Općinu Lopar, i mislim da je i nama iz Fonda sada jasnija problematiku jedinica lokalne samouprave. Uspjeli smo unutar zakonskih okvira riješiti problem odvoza otpada s otoka na kopno te vjerujem da će naša međusobna suradnja na i na ovom programu biti odlična,“ poručio je direktor Fonda Siniša Kukić.

Načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić također je pohvalila intenzivnu suradnju s obje jedinice lokalne samouprave na otoku Rabu ojačanu kvalitetnim prijedlozima. Fond će u skoro vrijeme isporučiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koje su namijenjene kućanstvima te će se i na taj način podići razina komunalne usluge za građane koji žive na otoku Rabu. 

Zamjenik rapskog gradonačelnika Denis Deželjina rekao je kako se koncem lipnja ove godine Grad Rab prijavio na otvoreni javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za financiranje sortirnicu, a koja predstavlja 4. fazu sanacije odlagališta. Upravo je sanacija odlagališta komunalnog otpada Sorinj vrijedna oko 22 milijuna kuna najveći projekt koji zajednički provode Rabljani i Fond, a očekivani završetak radova predviđen je u veljači sljedeće godine. 

  • Gospodarenje komunalnim otpadom na otoku Rabu
  • Gospodarenje komunalnim otpadom na otoku Rabu
  • Gospodarenje komunalnim otpadom na otoku Rabu