Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Obnavlja se varaždinski Vodotoranj

31.01.2020. Na zgradi Vodotornja u Varaždinu u punom su jeku radovi na energetskoj obnovi, u što se danas prilikom obilaska gradilišta uvjerila i zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain. Vodotoranj je izgrađen 1965. godine, a prvi put u 55 godina se izvode radovi u ovako velikom obimu. Posebno je zahtjevno što se sve odvija u objektu s uredima u kojima službenici normalno rade.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje dobivamo iz fondova Europske unije, ali i uz pomoć poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Hrvatskoj se realiziraju brojni projekti energetske obnove u zgradarstvu. I ovaj projekt za koji je osigurano 6,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava govori tome u prilog. Međutim, ovo nije jedini takav projekt na području vaše županije jer se ukupno obnavlja 39 različitih zgrada - obnavljaju se vrtići, škole, zdravstvene ustanove, višetambene zgrade, provode se projekti energente obnove u industriji i turizmu. Investicije su to ukupno vrijedne oko 280 milijuna kuna, od kojih je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija ugovoreno 146,3 milijuna kuna EU sredstava.“, rekla je zamjenica direktora Košiša Čičin Šain.

Pohvalila je partnersku suradnju Fond i Varaždinske županijom jer Fondov Sektor za energetsku učinkovitost pomaže prijaviteljima, pregledava svu potrebnu dokumentaciju te ih savjetuje ako što treba korigirati u projektu prije same prijave na javni poziv. „Takav pristup omogućuje veću prolaznost projekata na javne pozive koji se sufinanciraju iz EU fondova. Uz to, naše Posredničko tijelo razine 2, nakon što se prihvati projektni prijedlog i zaključi ugovor o sufinanciranju kontrolira cijeli tijek provedbe projekta.“, objasnila je zamjenica Košiša Čičin Šain.

Župan Radimir Čačić je istaknuo kako će radovi na 41 metarskom neboderu biti gotovi do konca kolovoza. Najavio je da se potom se kreće u uređenje tropskog akvarija sa staklenim stropom na 10. i 11. katu te u uređenje terase na krovu, s kojeg će u roku od dvije godine biti uklonjene sve antene. „S vrha Vodotornja vidi se barokna jezgra i mi ćemo omogućiti da u tom prekrasnom pogledu mogu uživati svi građani.“, rekao je župan Čačić.

 

  • Zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain