Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Obnovljena OŠ Marije i Line u Umagu

16.11.2020. U Umagu je danas svečano obilježen završetak radova vrijednih 16,3 milijuna kuna koji su se izvodili u sklopu energetske obnove Osnovne škole Marije i Line.

Projekt je to koji predstavlja najveću investiciju energetske obnove zgrada za javnu namjenu u Istarskoj županiji, a sredstva su preko Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom obnovom postigla se ušteda toplinske energije za grijanje škole u iznosu od 71,47%, dok su energetske mjere dovele do smanjenja CO2 za 75,18%. Sve ovo rezultiralo je da zgrada sad ima svojstva energetskog A razreda. 

„Energetska obnova Osnovne škole Marije i Line dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag grad djece 2010.-2020.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 10 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole, preciznije 14 zgrada na području Umaga.“ izjavio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. 

Direktor Fonda Siniša Kukić je istaknuo kako je nedavno i Europska komisija obnovu zgrada definirala kao središnju točku gospodarskog oporavka. „U novom strateškom dokumentu naziva „Val obnove“ Europa želi kroz regulatornu i financijsku potporu udvostručiti godišnju stopu obnove postojećeg građevinskog fonda. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će biti aktivni sudionik u provođenju „zelene“ tranzicije te će i ubuduće podržavati umaške projekte.“, rekao je Kukić te dodao kako je Fond i ove godine, unatoč krizi, kroz javne pozive, građanima, tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave za projekte osigurao više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava.