Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: k[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Održan radni sastanak predstavnika Fonda i udruge Strujni krug

03.12.2020. "Fond snažno podržava transformaciju prometnog sustava, što dokazuju i javni pozivi ukupno vrijedni preko 210 milijuna kuna koje smo u ovoj godini, usprkos situaciji s koronavirusom, uspješno proveli“, rekao je danas direktor Fonda Siniša Kukić na sastanku s predstavnicima udruge Strujni krug.

Dodao je kako je samo za poticanje električnih vozila i punionica u ovoj godini osigurano 54 milijuna kuna te da su ta sredstva zbog velikog interesa vrlo brzo iskorištena.

Hrvoje Prpić i Saša Cvetojević koji su u ime Strujnog kruga došli na sastanak predstavili su djelovanje udruge koja okuplja oko 700 članova zalažu se za modernizaciju prometne infrastrukture u Hrvatskoj s ciljem povećanja broja električnih vozila na našim cestama.

 

 

 

Direktoru Fonda i njegovim suradnicama predstavili su njihovu inicijativu da kroz pilot projekt koji žele pokrenuti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i hrvatskim tvrtkama osiguraju dovoljan broj mjesta za punjenje automobila na način da se priključci za punjenje ugrade u stupove javne rasvjete. „Još je uvijek puno prepreka koje ljude odvraćaju od korištenja električnih automobila, a jedna od njih je svakako nedostatna infrastruktura posebno za građane koji žive u višestambenim zgradama. Provedbom ovog projekta ta infrastruktura bi se disperzirala i učinila dostupnijom pa se automobili više ne bi trebali puniti na parkirnim mjestima na kojima su postavljane punionice nego bi vlasnici automobila to mogli napraviti i u svojim kvartovima.“, pojasnio je Saša Cvetojević.

 

 

 

Na sastanku je također bilo riječi i formi provođenja javnih poziva Fonda koji se tiču sufinanciranja kupnje električnih vozila. U udruzi su svjesni da su sredstva ograničena, no pozdravljaju intenciju Fonda da se ona, sukladno mogućnostima, iz godine u godinu povećavaju. Hrvoje Prpić je rekao kako se među članovima udruge raspravljalo o modalitetima poticaja za električne automobile te da će Fondu pismeno dostaviti njihove prijedloge na tu temu.

 

 

 

Prpić je također istaknuo kako je pohvalno da su poticaji u Hrvatskoj jedni od najvećih u Europi jer je to sigurno dalo zamah i utjecalo na promociju ove vrste automobila. No svi su se suglasili da u budućnosti treba razmisliti o iznosa tih poticaja jer se na tržištu iz godine u godinu pojavljuje sve veći broj različitih marki i modela vozila koji će cijenom uskoro moći konkurirati i klasičnim automobilima. 

 

 

 

Direktor Kukić je na kraju sastanka istaknu kako je Fond otvoren za razgovor sa svim stručnim udrugama te je spreman razmotriti sve konstruktivne ideje koje idu u pravcu korištenja „zelenih“ tehnologija. ​