Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Održan stručni skup o sanaciji Karepovca

27.11.2017. U prostorijama Mjesnog odbora Kamen u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Splita za građane je održan stručni skup o sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Karepovac.

 Na dvosatnom skupu, kojem je cilj bio građane upoznati sa svime što se događa oko sanacije Karepovca, izmijenila su se brojna mišljenja, te je usprkos negodovanju nekolicine mještana zbog neugodnog mirisa kojem su izloženi zbog iskopavanja i preslagivanja otpada na odlagalištu, velika većina stanovnika ovog područja zadovoljna što su radovi konačno počeli te što će se ovaj gorući problem u srcu Splita u dogledno vrijeme riješiti.

Svi su svjesni da će najveći problem biti prva faza sanacije Karepovca, kada se očekuju najintenzivnije emisije neugodnih mirisa s “raskopanog” odlagališta, no glavnina tih radova pokušat će se dovršiti do ljeta. Iz Grada je najavljeno da će ubuduće na tjednoj bazi izvještavati građane o aktivnostima na sanaciji, a otvorit će i poseban e-mail za njihove upite.

Na skupu je uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te predstavnike izvođača radova i projektanta sudjelovala i Aleksandra Čilić, načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša.

„Karepovac je drugo po veličini odlagalište u Hrvatskoj, a njegova sanacija ima i državni značaj. Prva faza će biti najteža. Nadamo se da ćemo je uspješno provesti, pa čak i ranije od planiranog, međutim situacija će biti najdelikatnija za građane koji žive kraj odlagališta zbog širenja neugodnih mirisa. No, to se ne može izbjeći i stoga do ljeta morate biti strpljivi. Izvođač će se truditi da se taj neugodan miris svede na najmanju moguću mjeru.“, kazala je Čilić.

Istaknula je kako je Fond do sada za sanaciju Karepovca izdvojio 11,5 milijuna kuna. Ta se sredstva odnose na izradu projektne dokumentacije i otkup zemljišta što je zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa bio vrlo složen i dugotrajan posao.

U prvoj fazi Fond će platiti 35 od ukupno ugovorenih 86 milijuna kuna. Sanacijom prve faze stvorit će se preduvjeti za sanitarno odlaganje otpada, što će biti prijelazno razdoblje do izgradnje Lećevice, a cjelokupna sanacije bit će gotova kada se otvori Centar u Lećevici. „Pozivam sve stanovnike da i oni doprinesu cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom tako da već u svojim domaćinstvima sami razvrstavaju otpad i da koriste spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Također pozivam institucije i tvrtke da u svome radu stave naglasak za društveno odgovorno ponašajne i osiguraju svojim zaposlenicima ili korisnicima uvjete za odvojeno prikupljanje otpada i postave pravila ponašanja. Odgovorne u sustavu, Grad Split i njegovo komunalno poduzeće, pozivam da osiguraju dovoljan broj spremnika i da provode edukaciju i informiranje javnosti o pravilnom razvrstavanju otpada. Sve to u cilju da smanjimo pritisak na odlagališta i iskoristimo vrijedne sirovine i iskoristimo priliku za otvaranje novih “zelenih” radnih mjesta.“, istaknula je Čilić.

Izražavajući zadovoljstvo početkom sanacijskih radova na, kako je rekao, „možda najvećem gradilištu na hrvatskom jugu“, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako je skup organiziran ne samo radi informiranja javnosti nego i zato da se i u neposrednom kontaktu s građanima podijele razmišljanja, iskustva te informacije o stanju i realizaciji ovog velikog projekta. Dodao je da ovo neće biti zadnji ovakav skup. „Ovo što radimo je radi bolje jasnoće i potpore sugrađana, ali i modificiranja naših daljnjih poteza u upravljanju ovim najznačajnijim zahvatom. „Do početka veljače ćemo krenuti i s planom upravljanja otpadom i moramo učiniti sve da u narednim razdobljima dostignemo europski prosjek – 50 posto razvrstanog otpada u kućanstvima.“ rekao je poduprijevši zanimanje građana za taj problem, naglasivši kako je to „najvažnije – razvrstavati i od smeća praviti koristan otpad“. Pritom je upozorio na to da će posao razvrstavanja otpada biti zajednički, kako Grada i Čistoće, tako i samih građana, bez kojih se to neće moći uspješno provoditi.

Predstavnici izvođača radova tvrtki splitski GT Trade i vinkovački Eurco zajedno s glavnim projektantom održali su prezentacije u kojima su pojasnili model i tijek izvođenja sanacijskih radova.

Tihomir Barić, predsjednik Inicijative “Karepovac – drugo lice Splita” zamolio je sve da se počne vjerovati stručnjacima. „Na naše inzistiranje postavljena je je mjerna stanica koja sada radi, a u tijeku su pregovori sa Zavodom za javno zdravstvo da se uključe još neki plinovi u mjerenja. Sanacija Karepovca nema alternative. Najteže će biti sljedećih 5-6 mjeseci, do ljeta. Zimi je utjecaj mirisa najmanji. Postoje neki proizvodi na tržištu koji će se testirati. Na Faceu sam pročitao da neki čak postavljaju pitanje je li ispravna voda, sada kada se sanira Karepovac. Zašto stvaramo paniku tamo gdje joj nema mjesta? Ako smo izdržali 50-60 godina, onda možemo izdržati još 5-6 mjeseci. Živim na 250 metara od Karepovca i imam četvero djece. Da osjećam bilo kakvu opasnost, odavno bih pobjegao. Moramo početi vjerovati struci i stručnjacima. Isto osjećam da smrdi, ali smrdjelo je i do sada. Moramo dati podršku, ali alternative nema. Svi smo govorili o sanaciju, a ona se sada događa. Smeće na Karepovcu nitko nije stvorio nego mi svi, možda je i dobro da Split to sada uviđa. Moramo se pobrinuti za to da ubuduće razvrstavamo otpad. Nije poanta da saniramo Karepovac, a smeće kao do sad bilo gdje odlažemo. Čitav otpad nije smeće!“, zaključio je Barić.

SANACIJA I ZATVARANJE ODLAGALIŠTA KAREPOVAC
PPSX 6.42 MB
SANACIJA KAREPOVCA GT TRADE
PDF 4.01 MB