Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Održana informativna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

24.08.2020. Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Umaga održana informativna radionica Fonda, u suradnji s Gradom Umagom i Agencijom Razum, na temu „Kako do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća“.

U skladu s epidemiološkim mjerama, održana je informativna radionica Fonda na kojoj se govorilo o uvjetima prijave na Javni poziv kao i mjerama koje se sufinanciraju. Radionica, koju je otvorio gradonačelnik Vili Bassanese, a koju su vodili Tomislav Ilić i Božena Pastuović iz Fonda, zbog velikog interesa građana se prenosila uživo putem službenog Facebook kanala Grada Umaga. Kako se prijaviti, registrirati, koja je dokumentacija potrebna i te što se sve sufinancira, bila su samo neka od pitanja građana Umaga koja su postavljena predstavnicima Fonda, a na koja su oni detaljno odgovarali.

Za obnovu obiteljskih kuća građanima je od Fonda ove godine dostupno 203 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Građani s područja cijele Hrvatske već dva mjeseca otvaraju korisničke račune u sustavu za e-prijavu, učitavaju dokumentaciju i popunjavaju prijavne obrasce, kako bi spremni dočekali početak zaprimanja prijava. Naime, iako je Javni poziv objavljen 25. lipnja sa zaprimanjem prijava kreće se od 1. rujna u 9:00 sati. 

Cilj ovog programa je nastaviti poticati primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede i povećati kvaliteta boravka u prostoru. Građanima se tako, neovisno o lokaciji, sa do 60% sredstava sufinancira povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju do 600m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Fond je osigurao i energetske certifikatore za sve one građane kojima je potrebna pomoć u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Trošak za uslugu certifikatora u iznosu od 500 kuna bit će prihvatljiv samo za one korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Fond je objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju usvojila Vlada, Centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

  • Informativna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
  • Informativna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
  • Informativna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća