Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Održana konferencija „Energetska učinkovitost kao odgovor na klimatske promjene“

02.03.2016. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller sudjelovao je na konferenciji "Energetska učinkovitost kao odgovor na klimatske promjene”, održanoj u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Global Compact-a. U sklopu konferencije uzvanicima je predstavljena Strategija razvoja RH do 2030. godine s projekcijom na 2050., te mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti.

"Kada govorimo o energetskoj učinkovitosti trebamo uzeti u obzir Parišku konvenciju koja predstavlja vodeći dokument u procesu smanjenja emisije ugljičnog dioksida i generiranju zelenih radnih mjesta". - istaknula je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac u uvodnom govoru i dodala kako ulaganje u zaštitu okoliša nije trošak nego investicija u budućnost.

„Mjere u prvoj fazi iziskuju značajne investicijske troškove, dok je investicijska klima dodatno otežana administrativnim problemima, prvenstveno izazovima vezanim uz državne potpore i povlačenjem novca iz fondova EU. Vrijedno je spomenuti kako je Fond, kao vanproračunsko tijelo, uz sva ograničena sredstva uspio poticati ne samo ponuđene standarde nego i nadstandard u kvaliteti izrade energetski učinkovitih objekata.“-naglasio je direktor Müller i dodao da se dodatna energija može uštedjeti i korištenjem recikliranih sirovina odnosno pametnim gospodarenjem otpadom.

Na skupu je predstavljena i Strategija niskougljičnog razvoja RH do 2030. godine s pogledom na 2050. koju je uzvanicima prezentirao dr. sc. Vladimir Jelavić, direktor Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj (EKONERG) pri čemu je istaknuo primjere konkretnih tehničkih mjera koje mogu pomoći u implementaciji kvalitetnih poslovnih praksi u području smanjenja emisije CO2.

"Energetska učinkovitost ključna je za smanjenje troškova i za modernizaciju poslovanja. Klimatske promjene globalni su izazov, koji ne poznaje nacionalne granice. To je pitanje koje zahtijeva rješenja i koordinaciju na međunarodnoj razini te međunarodnu suradnju za pomoć zemljama u razvoju i njihovom zaokretu prema gospodarstvu s niskom razinom ugljika." – zaključila je Nataša Novaković, koordinatorica HUP-a.

  • izvor : hup.hr