Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kon[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Osijeku isporučeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

11.12.2020. U Osijeku je održana svečana primopredaja spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, čime je komunalna infrastruktura grada dobila prvih 550 spremnika za biootpad. Dio je to od ukupno naručenih 31.600 spremnika, a primopredaji su nazočili ministar Tomislav Ćorić, direktor Fonda Siniša Kukić, Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika i Davor Vić, direktor komunalnog društva Unikom.

U Osijeku je danas održana svečana primopredaja spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, čime je komunalna infrastruktura grada dobila prvih 550 spremnika za biootpad. Dio je to od ukupno naručenih 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje je Grad Osijek planirao za svoje građane, vrijednih 7,8 milijuna kuna.

Svečanoj primopredaji nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka i Davor Vić, direktor komunalnog društva Unikom.

„Milijun i 230 tisuća spremnika za preko 400 jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale na ovaj natječaj omogućit će građanima odvojeno odlaganje otpada. Naravno da naš posao tu ne staje. Ciljevi su tu ne samo da se ispune nego da se i nadmaše“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, pohvalivši Grad Osijek na naporima koje ulažu u uspostavu sustava gospodarenja otpadom. Tom je prilikom istaknuo i kako je za postizanje rezultata najvažnija podrška i odgovorno ponašanje građana. „S edukativnim aktivnostima će stoga nastaviti i Fond. Svojom kampanjom Za ljepšu našu! ideja je građane dodatno potaknuti da se educiraju i da u konačnici otpad odvojeno prikupljaju.“ zaključio je.

„Građani koji su ujedno i korisnici komunalne usluge bit će dodatno motivirani razdvajati otpad na kućnom pragu ako im infrastruktura bude dostupa. To će im omogućiti upravo ovi spremnici koje Fond nabavlja u sklopu EU projekta vrijednog 370 milijuna kuna.“, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić. „Osijek doista može služiti kao primjer urbane sredine koja izuzetnu pažnju poklanja pitanju zaštite okoliša i općenito uređenju svog sustava za gospodarenje otpadom. Sanirana su odlagališta, izgrađena nova reciklažna dvorišta i kompostana, zbog koje je osobito važna ova današnja isporuka spremnika za biootpad. Ovi spremnici tek su nadogradnja cjelokupnog sustava.“ smatra Kukić, dodajući da je preduvjet za uspješan sustav edukacija građana, poput one koju grad provodi u kampanji „Osijek Čist grad – vaš ponOS“.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota ponovio je kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom. „Vrijednost ovog projekta je gotovo 8 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava iz EU fondova, a 15% sufinancira Grad Osijek. U proteklom razdoblju smo, uz jedno postojeće, izgradili još dva reciklažna dvorišta, a trenutno smo u fazi izgradnje i četvrtog. Krajem listopada završene su i planirane izobrazno-informativne aktivnosti. te smo pokazali da imamo napredak i kontinuitet rada u gospodarenju otpadom“, rekao je Piližota.

Davor Vić, direktor komunalnog društva tom je prilikom najavio kako će, radi dosezanja ciljeva odvojeno prikupljenog otpada, svako kućanstvo imati 4 kante za odvajanje različitih vrsta otpada.

Cilj ovog projekta upravo je uspostaviti sustav u kojem se otpad odvaja na mjestu nastanka. Naime, potrebno je smanjiti i količinu miješanog komunalnog otpada koji nastaje i udio biorazgradivog otpada u njemu. Pritom će se ujedno i povećati količina reciklabilnog otpada, koji se može dalje koristiti kao sirovina. Nabava ovih spremnika pomoći će lokalnim jedinicama samouprave da pomognu dostići ciljeve i zadaće planova gospodarenja otpadom na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.