Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Otvoren Energetski centar Bračak, najpametnija zgrada u Hrvatskoj

17.03.2017. Pokraj Zaboka danas je otvoren Energetski centar Bračak, prvi takav centar u Hrvatskoj, koji bi trebao postati nacionalni centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost, ali i za jugoistočni dio Europe. Ukupnu investiciju vrijednu 24 milijuna kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pokraj Zaboka danas je otvoren Energetski centar Bračak, prvi takav centar u Hrvatskoj, koji bi trebao postati nacionalni centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost, ali i za jugoistočni dio Europe. Ukupnu investiciju vrijednu 24 milijuna kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Otvorenju centra, među ostalima, prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

„Otvaranjem Energetskog centra Bračak ne otvaramo samo 'zgradu u kojoj će se nešto raditi', nego otvaramo 'knjigu budućnosti' naše Hrvatske. U stvarnosti ovog prelijepog dvorca obitelji Kulmer iz 1887. godine danas možemo vidjeti viziju Hrvatske 3. tisućljeća. To je vizija Hrvatske koja uključuje sve njezine potencijale, počevši od ljudi do kulturne i svake druge baštine. Niskougljično društvo, bazirano na zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije, nema alternativu. Zemlje koje to shvaćaju danas su najrazvijenije i najuspješnije zemlje. Takvom ja vidim našu Hrvatsku i učinit ću sve što mogu da ona to postane.“ rekao je ministar Slaven Dobrović.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podsjetio je kako je Energetski centar Bračak niknuo iz nekad zapuštenog Kulmerovog dvorca čija je revitalizacija odrađena niskoenergetskim standardima. Najbolje stvari ne događaju se slučajno upravo na području Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija godinama prednjači po pokrenutim projektima i naprednim konceptima u korištenju obnovljivih izvora energije i poticanju energetske učinkovitosti. Ponosni smo dobitnici prestižne svjetske nagrade Energy Globe za projekt energetske obnove svojih škola, a osim toga, prva smo hrvatska županija koja je osmislila i počela provoditi program poticanja energetske obnove obiteljskih kuća, davno prije nego su tu svoje mjesto zauzeli EU fondovi. Danas je to značajan nacionalni program koji se provodi na nacionalnoj razini za cijelu Hrvatsku, ali koncept i osnovna ideja razvijeni su upravo kod nas.“ - dodao je župan Kolar.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 24 milijuna kuna, što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske na inicijativu Krapinsko-zagorske županije, uz potporu devet hrvatskih županija i Grada Zagreba, te svih postojećih hrvatskih energetskih agencija. Radovi na obnovi zgrade trajali su od kolovoza 2015. do siječnja 2017.

„U Hrvatskoj zasad ne postoji sličan centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji bi pružao potporu takvom tipu projekata unutar javne uprave. Stoga će se uspostavom Energetskog centra Bračak u rekonstruiranom objektu pod spomeničkom zaštitom uspostaviti potrebna struktura za cjelokupno područje Republike Hrvatske. Energetski centar poznati je europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina.“ – kazao je Ljubomir Majdandžić, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetski centri u pravilu su prostor demonstracije najboljih tehnologija te mjesto provedbe obrazovnih aktivnosti. Nova vizija energetski održivog razvitka Europske unije do 2020. daje veliki prostor te pruža brojne prilike za jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta kroz provedbu projekata obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Obnovljivi izvori energije su preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da, putem djelovanja na vlastitom području, potakne njihovo aktivno korištenje.

 „Dvorac Bračak bio je kompleksan projekt. S jedne strane riječ je o zaštićenom kulturnom dobru, a s druge strane o rekonstrukciji po niskoenergetskim standardima. No, šest godina rada i gomila projektne dokumentacije na kraju je urodila plodom“ istaknuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac.

U podrumu centra se nalazi kotlovnica na biomasu koja služi za potrebe grijanja cijelog zdanja. Građevina je toplinski izolirana, a primarnu proizvodnju potrošnje tople vode zadovoljava mikrokogeneracijski plinski uređaj koji ujedno proizvodi električnu energiju. Za hlađenje i ventilaciju instaliran je zajednički VRV uređaj sa visokoučinkovitim izmjenjivačem topline. Nadzor se vrši putem centralnog nadzornog i upravljačkog sustava sa daljinskim očitanjem potrošnje i prikupljanjem podataka o potrošnji svih energenata i vode. Za potrebe održavanja zelenih površina te za potrebe ispiranja sanitarnih čvorova koristi se rezervoar za kišnicu.

  • Izvor fotografije: regea.org