Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Otvoren obnovljeni Dječji kreativni centar u Puli

19.10.2020. U Puli je danas ponovo otvoren Dječji kreativni centar, nakon radova na obnovi vrijednih 10 milijuna kuna. Iz EU je osigurano 2,7 milijuna kuna, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Pula. Događanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i Maja Rajčić, voditeljica službe u Fondu.

Uz uvažavanje svih epidemioloških mjera, u Puli je 19. listopada otvoren moderan obnovljeni Dječji kreativni centar. Događanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i voditeljica Samostalne službe Posredničkog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatog kao bivši Pionirski dom, vrijedni su ukupno 10 milijuna kuna. Iz EU izvora je osigurano 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Radovi su završeni u roku, krajem rujna, kako bi pulskim mališanima na vrijeme bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovim željama i potrebama.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek izrazio je zadovoljstvo što je upravo nakon godinu dana trajanja radova uspješno privedena kraju dugoočekivana obnova Dječjeg kreativnog centra, omiljenog brojnim generacijama djece. Fabrizio Radin je rekao kako rad sadašnjeg Dječjeg kreativnog centra prati i poznaje još od 1997. godine te je čestitao Gradu zbog stvaranja primjerenih uvjeta za rad brojnih kreativaca i intuzijasta. 

Maja Rajčić, kao predstavnica Fonda, rekla je kako je ovim primjerom Grad Pula pokazao da je doista istinski prijatelj djece i poduzima sve mjere da takav ostane i opstane, uključujući i povećanje energetske učinkovitosti kroz energetske obnove zgrada, što je Fondu izuzetno važno. Pritom je najavila nastavak poticanja ovakvih projekata i u predstojećem razdoblju, sukladno novoj strategiji Europske unije koja nosi naziv „Val obnove“.

Dječji kreativni centar obnovljen je u sklopu programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancirana je s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Radovi energetske obnove podrazumijevali su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, postavljanje energetski učinkovitije rasvjete i rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin.

Uz projekt energetske obnove, uređena je i kompletna unutrašnjost objekta kao i eksterijera. Sanirani su svi zidovi i stropovi, sanitarni čvorovi prilagođeni su osobama s invaliditetom, sanirana je pozornica Teatra Naranča, rekonstruirano je gledalište koje je dobilo nova sjedala, uređen je okoliš zgrade, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom te je uređeno moderno vanjsko igralište.

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na odgovarajućim lokacijama, a od danas u novoobnovljenim prostorima ponovno provode aktivnosti Teatar Naranča, Zbor Zaro i Društvo Naša djeca, dok prostor Dječje knjižnice ostaje u funkciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.