Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: konta[email protected]

Novosti

Otvoren prvi outlet dućan i sortirnica otpadnog tekstila

06.09.2016. Socijalna zadruga Humana Nova danas je u Zagrebu otvorila prvi outlet dućan i sortirnicu otpadnog tekstila i odjeće, u kojem će građani po povoljnim cijenama moći kupiti odjeću, ali i donijeti tekstilni otpad.

Ovakve aktivnosti, predstavljaju dragocjenu poslovnu priliku za društvo zbog svog socijalnog i ekološkog usmjerenja, a ovaj projekt koji provodi Humana nova upravo je dobar početak i motivator za daljnju sustavnu organizaciju centara za ponovnu uporabu“, istaknuo je prilikom svečanog otvorenja direktor Fonda Ljubomir Majdandžić. Rekao je kako će Fond u okviru svojih programa, a nakon financijske konsolidacije, raspisati javne pozive i natječaje kojima će se sufinancirati uređenje i opremanje ovakvih centara, ali i edukacija koja je potrebna da bi ti centri zaživjeli i u skorijoj budućnosti postali samoodrživi. 

Mjere vezane za ponovnu uporabu su, uz mjere sprječavanja nastanka otpada, prioritet u redu prvenstva gospodarenja otpadom, te su u skladu s novim ambicioznim paketom o kružnom gospodarstvu kojeg je donijela Europska komisija.“, rekla je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger. 

Prvi outlet je svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je kako je za uređenje tog prostora Grad Zagreb dao oko 700.000 kuna, a kako će se u tom prostoru graditi i skladište, u čemu je Grad Zagreb također spreman pomoći.   

Ivan Božić, predsjednik skupštine Socijalne zadruge Humana Nova objasnio je kako je Grad Zagreb lani raspisao natječaj za razvoj socijalnog poduzetništva na koji su se oni javili te su od Grada dobili pola milijuna kuna. Smatra da će taj novac koji je Grad uložio kroz godinu dana generirati novim radnim mjestima te će plaćati poreze i doprinose. Sakupljanjem i sortiranjem te ponovnom uporabom ne samo tekstila, što je slučaj u ovoj prvoj fazi, nego kasnije i namještajem, dječjim igračkama i kućanskim potrepštinama rješavaju se ekološki problemi, a zapošljavanjem marginaliziranih skupina ljudi doprinosi se rješavanju socijalnih problema.  Na ovakvoj platformi snažno djeluju i mnogi europski centri za ponovnu uporabu kojih u Europskoj uniji ima preko 8.600, a zapošljavaju gotovo 40.000 osoba.