Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Otvoreno reciklažno dvorište Meka u Ludbregu

09.10.2018. Građani Ludbrega dobili su mogućnost da svoj otpad počnu donositi u novo reciklažno dvorište koje su danas svečano otvorili gradonačelnik Dubravko Bilić, direktor Fonda Dubravko Ponoš i državni tajnik za zaštitu okoliša Mile Horvat. Projekt vrijedan 5,5 mil. kn je na operativnoj razini provodilo Fondovo Posredničko tijelo razine 2, a sufinanciran je iz europskog Kohezijskog fonda

Građani Ludbrega dobili su mogućnost da svoj otpad počnu donositi u novo reciklažno dvorište koje su danas svečano otvorili gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, direktor Fonda Dubravko Ponoš i državni tajnik za zaštitu okoliša Mile Horvat. Projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna na operativnoj razini provodilo je Fondovo Posredničko tijelo razine 2, a sufinanciran je iz europskog Kohezijskog fonda. Preostalih 15% investicije osigurao je Grad Ludbreg, posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Ovo je samo jedan segment bez kojeg je nemoguće uspostaviti održivo gospodarenje otpadom. Ne budemo li sustavno gradili cijeli proces, nećemo uspjeti ostvariti ciljeve koje smo si zacrtali. Međutim i pored izgradnje potrebne infrastrukture kao što su sortirnice, kompostane, centri za gospodarenje otpadom te nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, morat ćemo uložiti još dodatnih napora u edukaciju građana.  Jer sve će ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko ne budemo građane educirali i potaknuli ih da koriste dostupnu infrastrukturu i shvate važnost zaštite okoliša. Mi smo turistička zemlja, imamo prekrasnu prirodu i trebamo postaviti primaran cilj da naša priroda takva i ostane." – kazao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Ludbrega na otvorenju je naglasio kako je ovo važan događaj koji potvrđuje usmjerenost Ludbrega ka zaštiti okoliša. „Mi smo sve projekte zaštite okoliša u dobroj suradnji s Fondom za zaštitu okoliša započeli već prije nekih šest godina. Rezultati su tu, oko nas. Sanacija odlagališta jedan je od najvrjednijih projekata u ovome dijelu Hrvatske. Zeleno i održivo gospodarenje naš su cilj kao i briga da iza nas ostane Ludbreg u kojem će drugi htjeti živjeti i u koji će drugi htjeti dolaziti. Nadam se da će sve ovo što smo zajedno napravili biti zalog daljnje  buduće dobre suradnje jer nas očekuje još puno projekata.“, poručio je gradonačelnik Bilić.

Prema rezultatima još uvijek otvorenog javnog poziva do sada je iz EU fondova sufinancirana izgradnja 83 reciklažna dvorišta za što je prema riječima državnog tajnika Mile Horvata odobreno oko 207 milijuna kuna.