Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Otvoreno reciklažno dvorište u Pleternici vrijedno 2,5 milijuna kuna

08.04.2019. Simboličnim uručenjem ključeva direktoru komunalnog poduzeća, gradonačelnica Pleternice, u nazočnosti ministra zaštite okolišai direktora Fonda svečano pustila u rad novoizgrađeno reciklažno dvorište. Objekt vrijedan 2,5 mil. kn nalazi se u pleterničkoj poslovnoj zoni, a izgradnja je sufinancirana je iz EU fondova.

Simboličnim uručenjem ključeva direktoru komunalnog poduzeća, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i direktora Fonda Dubravka Ponoša, svečano pustila u rad novoizgrađeno reciklažno dvorište. Objekt vrijedan 2,5 milijuna kuna nalazi se u pleterničkoj poslovnoj zoni, a njegova izgradnja sufinancirana je iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

„Grad Pleternica je u punom smislu riječi „zeleni grad“, grad koji ima svoju mini hidrocentralu, vlasnik je priznanja „pametni grad“, grad koji punu pažnju posvećuje energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje električne energije, smanjenju emisije ugljičnog dioksida, te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije. Sve su to komponente zaštite okoliša, a tome smo danas pridodali i reciklažno dvorište koje će služiti svim stanovnicima grada.“, istakla je gradonačelnica Jozić, koja najavljuje i brojne edukacije u svrhu pravilnog odlaganja otpada.

Direktor Fonda čestitao je gradonačelnici Pleternice i njezinim kolegama na uspješno provedenom projektu: „Ne samo ovaj, već i brojni drugi projekti koje provodite u suradnji s Fondom pokazuju da imate viziju, ali i tim ljudi koji s vama na čelu dobro osmišljava i priprema projekte kojima je cilj povećati kvalitetu života vaših građana. I upravo zato možete biti primjer svim manjih sredinama kako uspješno doći do sredstava iz EU fondova. Zato i ne čude brojna priznanje koja ste dobili jer da bi zaslužili titulu „pametnog grada“ morate tim gradom i pametno upravljati.“, rekao je direktor Ponoš.

Ministar Ćorić je istaknuo kako su reciklažna dvorišta važan dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom. Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu i pol dana potpisano je 128 ugovora za izgradnju reciklažnih dvorišta, a još 6 projekata je u postupku odobravanja. „U narednom razdoblju očekujemo povećanje odvajanja otpada na kućnom pragu. Nabavka spremnika je u tijeku, natječaj traje, te očekujemo da će se nakon što oko 1,2 milijuna spremnika, bude podijeljeno kućanstvima diljem Hrvatske, i taj segment odvajanja povećati“, rekao je ministar Ćorić, naglasivši kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stoje na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave kod pripreme prijave projekata i njihove realizacije.

„Želim da naša županija bude najljepša, a upravo ovakvim projektom činimo da ona ostane i postane sve ljepša te da ju sačuvamo za našu budućnost. Idemo ka cilju da otpad više nije samo otpad, nego i sirovina koju trebamo iskoristiti i stvarati nove vrijednosti. Vjerujem uskoro da će svih naših pet općina i pet gradova dobiti reciklažna dvorišta – istaknuo je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je, uz saborskog zastupnika Franju Lucića, također nazočio svečanom otvorenju.