Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: k[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Petrinja se obnavlja: 30 milijuna kuna poticaja za 450 obitelji

05.03.2016. Povodom Svjetskog dana energetske učinkovitosti, Petrinju su danas posjetili direktor Fonda Sven Müller te pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki. U društvu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, predstavnici Fonda i ministarstva obišli su neke od kuća na kojima traje energetska obnova.Za projekte energetske obnove kuća i zgrada u Petrinji Fond je odobrio 30 milijuna kuna bespovratnih poticaja.

 „Ovaj dan je idealna prigoda da još jednom istaknemo važnost i sve prednosti energetske učinkovitosti. Danas smo u Petrinji jer je to grad iz kojeg nam je, ne računajući Zagreb, pristiglo najviše prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Osim 372 kuće kojima je odobreno sufinanciranje, u Petrinji je obnovljeno i sedam višestambenih zgrada. Ukupno je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za te projekte osigurao oko 30 milijuna kuna poticaja. Obnovljena je i petrinjska vojarna, a sigurni smo da će ovako dobrih i kvalitetnih projekata biti i u ovoj godini.“ rekao je prilikom obilaska direktor Fonda Müller.

Međunarodni dan energetske učinkovitosti ustanovljen je 1998. godine u čast prvog sastanka svjetskih eksperata u Austriji, na kojem se razgovaralo o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima. Energetska učinkovitost tema je koja se osobito aktualizirala posljednjih godina, u kojima smo svjedoci sve očitijih klimatskih promjena. Dok je jedni smatraju načinom smanjenja emisija stakleničkih plinova, drugima predstavlja svojevrsni novi izvor energije, poticanje energetske učinkovitosti definitivno je jasno usmjerenje Europske unije, ali i svijeta. Nije riječ o štednji energije i odricanju, već o odgovornom korištenju dostupnih resursa i izvora energije.

„Više od 40% potrošene energije u Hrvatskoj odnosi se na potrebe zgrada i obiteljskih kuća. Povećanjem energetske učinkovitosti u zgradarstvu može se postići prosječna ušteda energije do čak 60%. Smanjenje potrebe za energijom dovodi do značajnih financijskih ušteda te smanjenja emisija CO2. Država, smanjenjem potrebe za energijom, ostvaruje veću energetsku samostalnost i stabilnost.“ objasnio je pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki.

Projekti obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u Petrinji ukupno su vrijedni 41 milijuna kuna, a Fond je osiguravši 30 milijuna kuna omogućio bolje uvjete stanovanja i niže režijske troškove za oko 1.500 Petrinjaca.

Osobito ponosan na svoje građane je gradonačelnik Darinko Dumbović jer su u velikom broju prepoznali sve benefite ovakve obnove. Znali su iskoristili poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uspjeli dobili više od polovice sredstava koje je Fond odobrio žiteljima s područja Sisačko-moslavačke županije. „Veliki doprinos ovako visoko iskorištenim sredstvima dao je i naš tim za prostorno uređenje koji je riješio nekoliko tisuća zahtjeva za legalizaciju i tako stvorio preduvjete da se Petrinjci mogu kandidirati za Fondove poticaje. Grad je također dao veliki doprinos oslobodivši građane komunalne naknade, odnosno naplativši im samo jednu lipu po kubiku. Tako smo im uštedjeli 10 milijuna kuna te omogućili još jeftiniju obnovu koja je rezultirala prekrasnim energetski učinkovitim obiteljskim kućama i stambenim zgradama.“, komentirao je gradonačelnik Dumbović.

U procesu energetske obnove do sada su se angažirala nacionalna sredstva, a od ove godine na raspolaganju će biti sredstva iz fondova Europske unije, a koja mogu biti značajan pokretač našem gospodarstvu, primarno građevinskom sektoru, ali i svim pratećim gospodarskim granama.