Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Počinje izgradnja niskoenergetskog dječjeg vrtića „Ribica“ u Sarvašu

09.03.2016. Danas je u Sarvašu položen kamen temeljac za izgradnju novog niskoenergetskog dječjeg vrtića „Ribica“, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Fond je odobrio gotovo 3,5 milijuna kuna za izgradnju niskoenergetskog vrtića Ribica, dok ukupna investicija iznosi 5,8 milijuna kuna. Gradu Osijeku, korisniku sredstava, odobrena su sredstva pomoći do 80% procijenjenih i opravdanih troškova. U energetskom smislu ovdje je riječ o gotovo nultoj kategoriji zgrade, što se ostvaruje ugradnjom fasadno montažnih elemenata visoke toplinske učinkovitosti. Radi se o domaćem inovativnom proizvodu na bazi građevinskog otpada, koji je produkt interdisciplinarnog projekta Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i domaće tvrtke. Izgradnja vrtića podrazumijeva ugradnju energetski učinkovite vanjske stolarije, sustava grijanja i hlađenja -  visokoučinkovite dizalice topline te prozračivanja. Vrtić će dobiti i energetski učinkovitu unutarnju rasvjetu te fotonaponske panele za proizvodnju električne energije snage 9,88 kWh. Navedenim mjerama očekuju se značajne godišnje uštede toplinske i električne energije, što će rezultirati i smanjenjem emisija CO₂“ - izjavio je Mario Klobučar voditelj službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na obilježavanju početka radova izgradnje dječjeg vrtića.

Polovicom sljedeće godine 40 mališana imat će jedinstven novi prostor i energetski samodostatnu zgradu vrtića, umjesto improviziranog prostora u zgradi Mjesnog odbora Sarvaš kojeg sada koriste. 

"Izgradnjom prve ovakve po mnogočemu jedinstvene zgrade na području Osijeka i to ne u središtu grada nego na njegovoj periferiji, još jednom potvrđujemo kako jednako skrbimo o svim njegovim dijelovima i činimo napore kako bismo podigli kvalitetu života svih građana"- zaključio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Veliko zadovoljstvo zbog početka izgradnje novog vrtića izrazile su predsjednica vijeća Mjesnog odbora Sarvaš Ivana Davidović, a njeno zadovoljstvo podijelila je i ravnateljica dječjeg vrtića „Osijek“ Svjetlana Takač.