Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Počinje potraga za najljepšim školskim vrtovima

23.05.2017. Na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Najljepši školski vrtovi javilo se stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova te centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija.

Najviše je prijava stiglo iz Grada Zagreba, Varaždinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije. Stručno povjerenstvo ovih je dana krenulo u njihov obilazak, posebno onih koji su se prijavili prvi put. Bez obzira na ishod natječaja povjerenstvo će im dati smjernice i stručne savjete za uređenje okoliša. U stručnome su povjerenstvu Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo pri Ministarstvu poljoprivrede, krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić te Lidija Komes, koja je pokrenula i dugi niz godina vodila HRT-ov ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi u okviru emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako zemlja diše.

„Iznimno smo zadovoljni odzivom, a posebno nas raduje što su nam se javili i centri za odgoj i obrazovanje, koji su u vrtlarenju i uređenju svojega okoliša prepoznali sve prednosti ovoga projekta. Slijedi nam aktivno ljeto i jesen, moramo obići mnogo vrtova. Naše će povjerenstvo imati pune ruke posla jer ova zelena priča ima sve više slušatelja, a uskoro i gledatelja jer krećemo i s kamerom na teren”, ističe voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi Đurđica Čočić te poziva sve donatore da podupru taj jedinstveni ekološko-obrazovni projekt i omoguće djeci da uživaju u procesu učenja u prirodi i s prirodom.

„Kao jedan od pokrovitelja ove edukativne akcije, Fond će i ove godine dodijeliti nagradu vrtiću/školi koja osim uređenja vrta, kroz svoj program promovira racionalno korištenje energije i vode te razvrstava nastali otpad. Na ovaj način želimo motivirati kako djecu, tako i odgajatelje da svojim odgovornim ponašanjem budu pozitivni primjeri i daju doprinos čuvanju okoliša. Smatramo osobito važnim s dobrim navikama početi od malih nogu i na taj način uspjeh neće izostati.", rekla je Vesna Cetin Krnjević iz Fonda.

Usporedno s obilascima vrtova, ove će se godine održavati i brojni korisni stručni skupovi u okviru kojih će stručni suradnici projekta – biolozi, agronomi, krajobrazni arhitekti, inženjeri šumarstva, pedagozi i psiholozi – održavati prezentacije o pojedinim temama te davati savjete koji se mogu primijeniti u projektu održavanja i uređenja vrtova.

Stručno povjerenstvo prijavljene će vrtove pratiti sve do rujna, a nagrade najuspješnijima – a to su Zlatna povelja, Zelena povelja i Plava povelja, odnosno priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste – bit će dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji. Dodijelit će se i nagrada  za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničkoga naslova, a za nju se tri godine nakon pobjede mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjednički naslov, a i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.