Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]eu.hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Potpisan ugovor o sufinanciranju CGO Lučino Razdolje

07.02.2020. U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o sufinanciranju CGO-a Dubrovačko-neretvanske županije, vrijedan 287 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša, direktor Fonda te direktor Agencije za gospodarenje otpadom.

Ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna, koji su za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino Razdolje osigurani iz EU fondova, u Dubrovniku su danas potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

”Ovaj sustav je pokrenut jer je to pravi smjer kojeg smo zacrtali u Planu gospodarenja otpadom RH. Jasno mi je da ovakvi projekti imaju svoje protivnike, ali svaki sustav gospodarenja otpadom, posebice u prvom desetljeću funkcioniranja, u fazi njegove kreacije, nailazi na izazove s kojima se treba suočiti. To je tako svugdje u svijetu, a mi idemo u smjeru uređenih svjetskih ekonomija i njihovog sustava gospodarenja otpadom.” rekao je ministar Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić napomenuo je kako je priprema projekta trajala dugo, no kako je to proces koji prolaze svi ovakvi projekti. „Treba pokušati maksimalno ubrzati naredne faze projekta, kako bi njegovo daljnje provođenje išlo i brže od predviđenih terminskih planova.“, rekao je direktor Kukić. Kako bi se zaokružila financijska konstrukcija cijelog projekta, Fond će u narednom razdoblju osigurati i dodatnih 81 milijun kuna. U stručnom dijelu Županiji će na raspolaganju biti Fondovo Posredničko tijelo razine 2, koje će pratiti i kontrolirati sve izvedbene faze, te Fondov Sektor za EU fondove, koji je i do sada s Agencijom za gospodarenje otpadom aktivno surađivao na pripremi cijelog projekta.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je centar stožerni i ključni projekt ukupnog sustava gospodarenja otpadom u županiji. „Želim zahvaliti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji je nakon raznih lutanja u prošlosti, vratio ovaj projekt na pravi kolosijek. Zahvaljujem se i Fondu za zaštitu okoliša koji je sudjelovao u svim fazama projekta, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te napose direktoru Agencije za gospodarenje otpadom koji je odradio veliki posao.”, rekao je župan te dodao kako se nada da u postupku javne nabave neće biti problema s žalbama.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić istaknuo je kako smo danas svjedoci uspjeha kojeg je prepoznala i Europska unija. ”Nakon dugotrajnog i opsežnog rada na potrebnoj projektno-tehničkoj dokumentaciji za gradnju centra i šest pretovarnih stanica te ishođenja raznih dozvola, iz opsežne pripremne faze počinjemo s fazom provedbe samog projekta.”, rekao je Bačić.

Centar za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje strateški je projekt koji se provodi u cilju organiziranog, gospodarski usmjerenog i cjelovitog načina gospodarenja otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije. Njegova ukupna vrijednost je 494 milijuna kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 408,7 milijuna kuna. Iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. je osigurano sufinanciranje u iznosu 70,18% prihvatljivih troškova projekta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 19,82% sredstava, a 10% osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju i šest pretovarnih stanica i to u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Završetak projekta očekuje se do kraja 2022. godine.