Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Potpisan ugovor vrijedan 81 milijun kuna za izgradnju CGO-a Lučino razdolje

30.06.2020. Danas su u Slanom direktor Fonda Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić potpisali Ugovor vrijedan 81 milijun kuna za sufinanciranje projekta „Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“.

Ukupna je vrijednost čitavog projekta 495 milijuna kuna. EU sredstvima se sufinancira 70 posto prihvatljivih troškova, odnosno 287 milijuna kuna, Fond je osigurao gotovo 20 posto, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

”Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša. Ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj”, rekao je Kukić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je Centar vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i, nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju. Ministar je podsjetio i na preuzetu obvezu Republike Hrvatske do kraja 2020. godine prema kojoj treba odvajati 50 posto otpada.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola, odnosno idejni projekt.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a s radom početi tijekom 2023. godine.

Fond će i ubuduće poticati projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, pa tako do konca godine planira gospodarstvu i jedinicama dodijeliti više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava rekao je na kraju Kukić te dodao: „Iskoristio bih ovu priliku i podsjetio kako je Fond prije par dana objavio javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kao i onaj za ugradnju fotonapona za proizvodnju električne energije u kućanstvima. Ovaj tjedan idu natječaji za izgradnju punionica i sufinanciranje električnih vozila. Jedinicama lokalne samouprave će sigurno biti interesantni i natječaji za smart city projekte, kao i mogućnost sufinanciranja kupnje i rekonstrukcije vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz i razvoj njihove infrastrukture.“

  • Potpisivanje ugovora za izgradnju CGO-a Lučino razdolje
  • Potpisivanje ugovora za izgradnju CGO-a Lučino razdolje
  • Potpisivanje ugovora za izgradnju CGO-a Lučino razdolje