Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Potpisan ugovor za izgradnju CGO Bikarac vrijedan 196 milijuna kuna

13.05.2019. Centar za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja za Šibensko-kninsku županiju, a ugovor o početku njegove izgradnje potpisali su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića i direktora Fonda Dubravka Ponoša, direktori tvrtki Bikarac Robert Podrug i GH Holdinga Ronald Tušar.

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja za Šibensko-kninsku županiju, a ugovor o početku njegove izgradnje potpisali su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, direktori tvrtki Bikarac Robert Podrug i GH Holdinga Ronald Tušar.

Ugovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Grad Šibenik, a vrijedan je 196 milijuna kuna. Projekt je  započeo još 2006. godine. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a u sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice te nabavljena specijalna oprema i vozila.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je da su teškoće, posebno one vezane za dugotrajnost postupka javne nabave, odužile projekt, no da pravi posao tek počinje. „Ovo je samo dio izgradnje infrastrukture. Složen je to i dug proces. U ovom trenutku u Hrvatskoj konačno smo uhvatili pravi kurs, vrijeme i vjetar su dobri i vjerujem da ćemo tim kursom ploviti dok ne izgradimo kompletan sustav. Edukacija građana je pritom ključna jer inače će svi ovi objekti ostati mrtvo slovo na papiru, ne budu li građani na najbolji mogući način koristili infrastrukturu“, kazao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo kako je sustav u Hrvatskoj posljednjih godina doživio pozitivnu transformaciju. U ovom trenutku funkcioniraju dva centra, a sad su potpisani ugovori za Bikarac i Biljane Donje u Zadarskoj županiji. Kazao je kako nas ove godine očekuju odluke za još neke centre i taj kotačić izgradnje nužne infrastrukture ide dalje. „Jedno vrijeme smo kao zemlja tražili sebe u sustavu gospodarenja otpadom, ali to je vrijeme prošlo i jasno smo dali da znanja da povećanje odvajanja otpada kao pretpostavka jednog racionalnog ponašanja nema alternativu, kao ni izgradnja infrastrukture“, komentirao je ministar Ćorić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora upravo u trenutku u kojem je smeće aktualna tema. „Mnogi uporno ne shvaćaju da je ogromna razlika bacati smeće i gospodariti otpadom. Svjedoci smo da je u mnogim sredinama polemika gdje će to smeće otići jer ga nitko neće u svom dvorištu i svi zaboravljaju da su i sami dionici u njegovom stvaranju – kazao je gradonačelnik Burić pohvalivši suradnju Grada i Županije po tom pitanju. Šibenski župan Goran Pauk rekao  je da upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih izazova te da je vrijeme da uspješno zagospodarimo otpadom jer se na taj način sustavno rješava ekonomski i ekološki problem.

Direktor Bikarca Robert Podrug se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Naglasio je kako je rok za izgradnju centra 30 mjeseci, te da će nakon toga stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobit dugoročan kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima EU.