Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Potpisan ugovor za nastavak sanacije Karepovca vrijedan gotovo 115 milijuna kuna

23.10.2020. U Splitu je danas potpisan Ugovor o financiranju sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac, za koji je Splitu dodijeljeno 115 milijuna kuna EU sredstava. Ugovor su potpisali ministar Tomislav Ćorić, direktor Fonda Siniša Kukić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U splitskoj Gradskoj upravi danas je potpisan Ugovor o financiranju sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac, kojim se gradu Splitu dodjeljuje gotovo 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić,  direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Tom je prigodom ministar Ćorić čestitao gradonačelniku i njegovom timu na uspješnoj prijavi projekta koji je obilježio posljednjih nekoliko godina gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Ova sredstva idu u najboljem mogućem smjeru. Prije tri godine smo imali veliku krizu gospodarenja otpadom na području grada Splita. Sve što je od tada poduzeto treba zahvaliti entuzijazmu grada Splita i gradonačelniku Opari. Ono što veseli je to da je Hrvatska tijekom 2019. godine napravila ogroman iskorak prema razvrstavanju otpada. U nadolazećim godinama moramo napraviti još jedan iskorak i odvajati na kućnom pragu“. rekao je ministar Ćorić.

Zadovoljan je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić. “Današnjim ugovorom smo stavili točku na i, što se tiče osiguravanja financijskih sredstava za sanaciju odlagališta Karepovac. Prva faza sanacije odlagališta Karepovac koju je Grad proveo uz financijsku, ali i stručnu pomoć Fonda je završena usudio bih se reći u rekordnom roku. Karepovac više nije brdo smeća kakav je nekad bio nego se transformirao u uređeno i sanirano odlagalište. Fond je otkup zemljišta te radove koji su se odvijali tijekom prve faze sanacije sufinancirao s 59 milijuna kuna.“ pojasnio je Kukić, pohvalivši suradnju između Grada, Fonda i ministarstva.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra kako je današnji dan kruna trogodišnjeg nastojanja da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovede do točke na kojoj je danas. „S ovim iznosom povući ćemo dovoljna sredstva za pokretanje druge i treće faze paketa A za dovršetak saniranog dijela koji ćemo prekriti zelenilom. Upravo sada projektiramo i paket B, faza A, te nastavak procesa koji bi trebao trajati do 2023. godine. Bespovratnih 115 milijuna nama su poticaj i obveza da ovaj projekt koji je započeo u listopadu 2018. godine provedemo do kraja. Rok je 2023. godina, a s obzirom na znanje i trud cijeli posao ćemo učiniti kako je i planirano.“  zaključio je Krstulović Opara.