Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: ko[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Potpisan ugovor za sanaciju odlagališta otpada Leć u Vodicama

11.01.2018. Za sanaciju vodičkog odlagališta komunalnog otpada Leć koristi će se sredstva iz EU fondova Europske unije, a ugovor o sufinanciranju potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Ukupna vrijednost projekta sanacije i zatvaranja odlagališta iznosi 16,2 milijuna kuna, od čega je kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“  osigurano 12,8 milijuna kuna. Preostali iznos dati će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice. „Fond je zajedno s predstavnicima grada intenzivno radio na pripremi ovog projekta kako bi za sanaciju i zatvaranje Leća uspjeli osigurati sredstva iz EU fondova. U okviru toga Fond je s 460 tisuća kuna financirao i izradu projektne dokumentacije, a osigurali smo i 1,5 milijuna kuna za izvođenje radove na sanaciji odlagalališta.”, istaknuo je direkor Fonda Dubravko Ponoš.

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić izrazila je zadovoljstvo što se na ovakav način uspjela zatvoriti financijska konstrukcija projekta jer će, s obzirom da Vodice trebaju osigurati samo 5% sredstava, na ovaj način, proračun grada biti rasterećen velikih ulaganja. Rok za dovršetak projekta sanacije odlagališta Leć je 14 mjeseci, a tri hektara tog prostora postat će zeleno brdo – prostor će biti nasut i posađena hortikultura.

“Drago mi je da smo u ovoj fazi i da tijekom 2018. godine idemo dalje sa zatvaranjima odlagališta u RH, a sve u našim namjerama da u narednom razdoblju kreiramo cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Sve aktivnosti s tim ciljem aktivnosti su koje počivaju na kućnom pragu, a završavaju u centrima za gospodarenje otpadom” - poručio je ministar Ćorić u danas u Vodicama.

Direktor Fonda Ponoš je rekao da je osim sanacije odlagališta u Vodicama Fond aktivno uključen i u ostale projekte sanacije odlagališta na području Šibensko-kninske županiji, ali i u izgradnju centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Najavio je da će krajem siječnja započeti  radovi i na sanaciji odlagalištu u Kninu za što je Fond osigurao 10 milijuna kuna. 

  • Potpisivanje ugovora za sanaciju odlagališta Leć