Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kon[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Predstavljen projekt "Sanacija i zatvaranje odlagališta Diklo"

08.03.2016. U Zadru je danas za javnost predstavljen projekt "Sanacija i zatvaranje odlagališta Diklo", vrijedan 110 milijuna kuna. Odlaganje otpada na Diklu trebalo bi završiti krajem 2019. godine, dok će sanacija trajati godinu dana. Nakon sanacije i tridesetogodišnjeg monitoringa, na prostoru sadašnjeg odlagališta predviđena je sportsko-rekreacijska zona.

Dogradonačelnik Zadra Ivica Vlakić rekao je da se sanacija Dikla i njegovo zatvaranje mora završiti godinu dana od otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim te je dodao kako će se do tada otpad i nadalje zbrinjavati sukladno zakonskim propisima i europskim direktivama.

Sanacija i zatvaranje odlagališta na Diklu jedan je od prioriteta definiran strateškim planovima Grada Zadra u segmentu gospodarenja otpadom te je u skladu s preuzetim obvezama Hrvatske pristupanjem Europskoj uniji i nacionalnom zakonskom paketu proisteklom iz preuzetih obveza.

U prezentaciji projekta, uz predstavnike tvrtki Safege i Dvokut Ecro koji su izradili potrebne studije, sudjelovao je Alen Čečura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naglasio je kako je Fond proveo postupke nabave i sklopio ugovor s tvrtkom Safege, vrijedan 2,4 milijuna kuna, kao i s tvrtkom Dvokut Ecro u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Sredstva za izradu potrebnih studija osigurana su u 80-postotnom iznosu iz sredstava Svjetske banke, a u 20-postotnom iznosu sredstvima Fonda. Nakon ishođenja lokacijske i građevinske dozvole projekt će aplicirati na sredstva za EU fondove kako bi se od bespovratnih sredstava pokrili troškovi sanacije u 85-postotnom iznosu, dok bi razliku od 15 posto troškova snosio Fond.