Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Predstavnici Fonda sudjelovali na Danima energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije

16.05.2017. U sklopu Dana energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije koje organizira županijska razvojna agencija, predstavnici Fonda Branislav Hartman i Tomislav Ilić održali su prezentaciju o mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada.

„Proteklih godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u projekte energetske obnove uložio preko 1,1 milijardu kuna. Međutim s obzirom da su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za ove programe na raspolaganju sredstva iz fondova Europske unije prošle godine su objavljeni javni pozivi za energetsku obnovu višestambenih te odgojno-obrazovnih institucija. Došlo je do promjena u načinu prijavljivanja projekata te se promijenila i uloga Fonda koji je postao tehnička pomoć, odnos partner prijaviteljima kod pripreme projektnih prijedloga.“, objasnio je Branislav Hartman. Nadovezujući se na njegovo izlaganje Tomislav Ilić je istaknuo kako je takva suradnja i angažman stručnjaka iz Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost rezultirao prijavom 616 višestambenih zgrada i 231 vrtića i škola na javne pozive koje je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Župan Gordan Pauk je istaknuo kako je Razvojna agencija uz uspješnu suradnju s ravnateljima i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavila tri projekta energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova i sva tri su s područja posebne državne skrbi. Radi se o projektima vrijednima preko 10 milijuna kuna u školama u Drnišu, Kninu i Kistanjama. Također, Županija je početkom ove godine u suradnji s Fondom i UNDP-e provela projekt elektrifikacije ruralnih krajeva Šibensko-kninske županije u 8 obiteljskih kuća koje nemaju pristup elektroenergetskoj mreži i to za 3 kućanstva u zaleđu općine Kistanje, 4 kućanstva na području općine Ružić i jedno kućanstvo na području grada Šibenika.

Uz predstavnike Fonda i Županije predavanja su održali i stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a bilo je i govora o važnosti srednjoškolskih i sveučilišnih programa koji će pratiti nove obrazovne trendove u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Zaključeno je kako je edukacija javnosti ključna u stvaranju svijesti o odgovornom ponašanju te razvijanju trajnih navika za održivo korištenje energenata.