Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Premijer Plenković prezentirao mjere za građane čiji su domovi stradali u potresu

19.05.2020. Predsjednik Vlade Andrej Plenković prezentirao je na konferenciji za medije mjere koje je Vlada RH donijela kako bi pomogla građanima Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije čiju su domovi stradali u potresu.

Uz financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu Vlada je  donijela i odluku o pomoći onim sugrađanima koji su imali takve štete da moraju popraviti krovove, zabatne zidove, dimnjake, dizala i slično ili ugraditi nove bojlere, kako bi im se omogućio normalan funkcionalan život. 

"Za tu mjeru, predviđeno je 141 milijun kuna. Iznos od 100 milijuna kuna će osigurati Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te će se ta sredstva građanima davati za interventne popravke krova, zabatnih zidova, dizala i dimnjaka, dok će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 41 milijun kuna za kupnju kondenzacijskih bojlera. Za interventne popravke kućanstvo će moći dobiti do 12 tisuća kuna, a za ugradnju kondenzacijsih boljera na raspolaganju će im biti do 8 tisuća kuna.“, rekao je premijer Plenković. Također je istaknuo da sva ministarstva rade s ekspertima na procjeni šteta temeljem koje će se tražit financije iz Fonda solidarnosti EU.  

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će početkom lipnja, kako je najavio direktor Fonda Siniša Kukić, objaviti javni poziv za sufinanciranje nabavke kondenzacijskih bojlera. Prijave će se zaprimati putem online aplikacije, a svi uvjeti poziva biti će uskoro objavljeni na web stanici Fonda.