Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Razvijen novi diplomski studij održive i zelene gradnje na mediteranskom području

13.09.2016. Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u Splitu je konferencijom obilježen završetak projekta „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“ koji je rezultirao razvojem potpuno novog studijskog programa u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom pod nazivom „Diplomski studijski program održive i zelene gradnje na mediteranskom području“.

Podršku projektu, punog imena „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje“, pružili su i brojni projektni partneri: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora arhitekata, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA, Cemex Hrvatska d.d., Spegra inženjering d.o.o. te Stowarzyszenie B-4.

Gotovo tri milijuna kuna vrijedan projekt, kroz koji se, između ostalog, kroz sastanke, predavanja, diskusije i studijska putovanja usavršavalo 40 nastavnika i predstavnika projektnih partnera, financiran je s 2,75 milijuna bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna.

„Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području nametnula se kao tema koja objedinjuje sve tri struke zastupljene na FGAG-u, a vrlo je važna za planiranje gradnje koja će sačuvati prostor za nadolazeće generacije“ – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan FGAG-a.

Rezultate projekta predstavili su voditelji i koordinatori projekta, prof. Hrvoje Njirić i dr. sc. Ivo Andrić. „Ovo je veliki korak za nas na FGAG-u, za Split, ali i cijelu Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da se počne misliti zeleno i stvarati održivo, a tako moramo učiti buduće stručnjake od početka studija. Tema održivog razvoja jedan je od imperativa današnjeg vremena i ponosni smo da naš fakultet u tome prednjači“ - zaključili su izlaganje Njirić i Andrić.

Ovim projektom izrađen je studijski program, dok za početak provedbe studijskog programa predstoji još relevantnih koraka, uz potporu relevantnih ministarstava i institucija. S obzirom na multidisciplinarnost studija, vrlo je vjerojatno da će u samoj provedbi sudjelovati i druge sastavnice Sveučilišta u Splitu, a na FGAG-u vjeruju da će novi diplomski studij prve studente primiti već za dvije godine.

 

  • Obilježen završetak projekta „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“