Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected].hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Suradnja Fonda i Hrvatske gorske službe spašavanja

23.12.2020. HGSS će se uključiti u akciju uklanjanja otpadnih vozila na otocima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, koju će tijekom sljedeće godine provoditi Fond. Jedinice lokalne samouprave kojima administrativno pripadaju otoci te nacionalni parkovi i parkovi prirode do sada su prijavili dvjestotinjak auto olupina nepropisno odbačenih u prirodi.

Hrvatska gorska služba spašavanja uključit će se u akciju uklanjanja otpadnih vozila na otocima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, koju će tijekom sljedeće godine provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tu svrhu Fond je objavio Javni poziv te su jedinice lokalne samouprave kojima administrativno pripadaju otoci te nacionalni parkovi i parkovi prirode do sada prijavili dvjestotinjak auto olupina koje su nepropisno odbačene u prirodi.

„Veliki broj olupina nalazi se na nepristupačnim područjima te će upravo u takvim slučajevima biti nužna pomoć HGSS-a.“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora o suradnji  direktor Fonda Siniša Kukić. Naveo je kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 2006. godine organizira sustav zbrinjavanja otpadnih automobila te da je do sada prikupljeno i predano na obradu oko 380 tisuća otpadnih vozila. „Na žalost, još uvijek postoje neodgovorni pojedinci koji nepropisno bacaju stare automobile, a tijekom ove akcije očistit ćemo lokacije na kojima se takvi automobili nalaze. Uz to, cilj nam je dodatno senzibilizirati javnost te poslati snažnu poruku da auto-olupinama nije mjesto u prirodi.“ rekao je direktor Kukić.

„Drago nam je da je Fond odlučio ponovno pokrenuti ovakve sustavne akcije čišćenja okoliša od auto-olupina.  HGSS se prema potrebi uključivao i na nekim drugim projektima Fonda koji su bili vezani za čišćenje i sanacije nekih nepristupačnih lokacija, primjerice sanacija Omiških stijena, tako da sam siguran da ćemo i u budućnosti imati uspješnu suradnju“, izjavio je pročelnik HGSS-a Josip Granić.