Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Turistički električni brod Labud zaplovio Kopačkim ritom

29.06.2017. U Parku prirode Kopački rit danas je održano svečano porinuće broda Labud, prvog broda na električni pogon s foto-naponskim panelima za dopunjavanje baterija, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost broda je 3,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) kroz projekt PARCS kojeg provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Brod Labud dugačak je 15 i širok 5 metara, a izgrađen je u tvrtki Metalac PNT d.o.o. iz Bedekovčine.

Na prigodnoj svečanosti, koja se održala uz obilježavanje Dana Dunava, Labud je prvih 60-ak putnika provozao do srca prirodnoga rezervata, potpuno bešumno i bez korištenja goriva ili energije iz akumulatora, tek uz korištenje električne energije iz fotonaponskih panela na krovu. 

Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tom je prilikom iskazao zadovoljstvo aktivnostima projekta PARCS, a osobito korištenjem sunčeve energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, ali i zagađenje okoliša. "Drago mi je što je ovakav brod dostupan posjetiteljima, a pogotovo što je izrađen u Hrvatskoj i što na takav način potičemo stvaranje novih tzv. zelenih radnih mjesta. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je do sad sufinancirao niz projekata poticanja čistijeg transporta. Znamo da je promet odgovoran za više od 30% emisija stakleničkih plinova stoga je poticanje primjene čistijih tehnologija u prometu izuzetno važna." zaključio je.

„Kopački rit je najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj i dom je za više od 2.300 vrsta, u kojem se godišnje gnijezdi oko 140 vrsta ptica. U proteklih nekoliko godina Park je najbolje ije skoristio sredstva za posjetiteljsku infrastrukturu i samo u prošloj godini privukao je gotovo 40.000 zaljubljenika u prirodu i ostvario rast od 30%. U narednom periodu ispred sektora zaštite prirode imamo na raspolaganju više od milijardu kuna EU sredstava, a za posjetiteljsku infrastrukturu nacionalnih parkova i parkova prirode imamo osigurano 650 milijuna kuna.“ - izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Osim broda, čiji je kapacitet 60 putnika, kroz projekt PARCS financirana je i elektrifikacija pristaništa Veliki Sakadaš, a kako bi se osiguralo brzo i sigurno dopunjavanje baterije broda u slučajevima kada energija prikupljena putem solarnih panela ne bude dostatna za njegov neometan rad. Vrijednost ove investicije je milijun kuna.

„Projekt PARCS usmjeren je ka jačanju institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Hrvatskoj. Brod Labud i elektrifikacija pristaništa samo su dio investicija PARCS projekta s ciljem unaprjeđenja upravljanja te podizanja kvalitete usluga u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Vjerujem da će ovo ulaganje, uz mogućnost online kupnje ulaznica putem web shopa Parkovi Hrvatske ili korištenja mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske, značajno doprinijeti unaprijeđenom doživljaju i kvaliteti boravka u Parku prirode Kopački rit koji ugošćuje sve više posjetitelja sa svih strana svijeta“ - izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.

„Projekti uređenja dvoraca Tikveš i izgradnje pristaništa na jezeru Veliki Sakadaš, ukupne vrijednosti preko 70 milijuna kuna, ključni su projekti Parka u nadolazećem periodu, kojima ćemo dodatno unaprijediti našu ponudu. Sve investicije u posjetiteljsku infrastrukturu planiramo tako da minimalno narušavaju mir u parku odnosno posebnom rezervatu, kako bi posjetitelji mogli maksimalno uživati u zvukovima koje priroda daje“ - naglasio je Damir Opačić, ravnatelj JU PP Kopački rit.

  • Izvor: radio.hrt.hr
  • Izvor: radio.hrt.hr
  • Izvor: radio.hrt.hr