Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Turističkom sektoru na raspolaganju milijunska sredstva Fonda

22.10.2015. Sudjelujući na Poslovnom uzletu u Makarskoj Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, je izjavio kako javni sektor ima veliku mogućnost iskorištavanja raznih potpora, što pozitivno utječe na kvalitetu života građana. Poduzetničku je klimu ocijenio pozitivnom zbog povećana pristupa novcu, za što je zaslužna i dobra volja onih koji na lokalnoj i državnoj razini pomažu poduzetnicima.

Zadovoljan dosadašnjim postignućima, najavio je i dalje hiperaktivnu djelatnost Fonda u sljedećem razdoblju, koji i u sljedećoj godini planira oko milijardu kuna ulaganja u gospodarstvo i javni sektor. Turističkom sektoru je na raspolaganju cijeli dijapazon Fondovih natječaja: energetska obnova turističkih objekata, korištenje obnovljivih izvora energije, nabava električnih i hibridnih vozila i sl. Što se tiče sufinanciranja korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu, po javnom pozivu koji je još u tijeku korisnicima je na raspolaganju 13 milijuna kuna. Do sada je prihvaćen 51 projekt, no nije samo riječ o sufinanciranju potreba hotela, već i autokampova, pansiona i privatnih iznajmljivača. Inače je Fond zadnjih par godina kroz svoje programe i projekte turističkom sektoru odobrio 116 milijuna kuna.

U buđenju velikog potencijalna nacionalnih i parkova prirode Müller vidi zamašnjak razvoja turističke ponude. Iz europskih je fondova do 2020. predviđeno 50 milijuna eura za energetsku obnovu turističkih objekata, dok će za zaštitu prirode biti na raspolaganju 120 milijuna eura. „Zaštita prirode uz komercijalni segment zapravo znači održivi razvoj. Kontrolirano i pametno, ali u skladu s prirodom, treba iskoristiti prirodne potencijale“, istaknuo je Müller.