Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

U Karlovcu predstavljen projekt Od izvora do mora

21.04.2018. Uoči Dana planeta Zemlje, u Karlovcu je danas započeo projekt Od izvora do mora kroz koji će tvrtka Coca-Cola u suradnji s Fondom i ekološkim udrugama do konca godine na 15 lokacija provesti akcije čišćenja okoliša.

Uoči Dana planeta Zemlje, u Karlovcu je danas započeo projekt Od izvora do mora kroz koji će tvrtka Coca-Cola u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ekološkim udrugama, do konca godine na 15 lokacija provesti akcije čišćenja okoliša. Cilj projekta je podići svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže te očuvanju prirode i okoliša.

Na prijedlog Fonda, Coca-Cola je za partnera prve akcije u Karlovcu odabrala Udrugu za lokalni razvoj “Turbina promjena”. Uz stotinjak Karlovčana aktivni sudionici događanja bili su, uz direktora Fonda Dubravka Ponoša, i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, župan Damir Jelić, gradonačelnik Damir Mandić te direktor franšize za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u Coca-Coli Adrio Luc Santandreo. Svi zajedno su na obali Korane skupljali odbačeni otpad koji su zatekli na lokaciji.

Ministar Ćorić  kazao je kako se tom akcijom podiže svijest o očuvanju ljepote Hrvatske te kako je važna uloga svakog pojedinca, kao i sve druge aktivnosti u području gospodarenja otpadom. “Od državne do lokalne razine svima nam treba biti cilj da se do 2020. godine dosegne planirano razvrstavanje otpada”, rekao je Ćorić.

Direktor Ponoš je izjavio da se akciji odazvao jer svaki čovjek ima odgovornost prema okolišu te svojim svakodnevnim ponašanjem treba doprinijeti da on bude u što većoj mjeri očuvan. „To se odnosi i na tvrtke tako da je pohvalno kad kompanije pokreću društveno odgovorne inicijative poput ove. U ovoj konkretnoj akciji pokupili smo otpad iz prirode koji su bacili neodgovorni pojedinci, no kontekst je puno širi. Želimo poslati poruku da "OTPAD NIJE ZA BACIT!" i da ga treba zbrinjavati na ekološki, usudio bih se reći, civilizacijski prihvatljiv način.", istaknuo je Ponoš

Adrio Luc Santandreo iz Coca Cole pozvao je ekološke udruge diljem Hrvatske da se jave njihovoj kompaniji kako bi na još 14 mjesta organizirali akciju, te je rekao da će one udruge koje po odazivu građana i po količini prikupljenog otpada po sudioniku budu najuspješnije biti nagrađene novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna.