Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

U Križevcima predstavljen projekt Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva

04.07.2016. U organizaciji Križevaca, UNDP-a i Udruge gradova organizirano je predstavljanje rezultata projekta Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva, koji se provodi na području Koprivničko-križevačke županije. Projekt se sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je na predstavljanju svoj uvodni govor održao i v.d. direktor Fonda Ljubomir Majdandžić.

U organizaciji Grada Križevaca, UNDP Hrvatska i Udruge gradova organiziran je skup na kojemu su se predstavili rezultati projekta Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva, koji se provodi na području Koprivničko-križevačke županije od ožujka ove godine kada je 13 energetskih savjetnika zaposleno kroz Program javnih radova. Projekt se sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je na predstavljanju svoj uvodni govor održao i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić.

Naši energetski savjetnici su u protekla 3 mjeseca projekta, posjetili i savjetovali više od 400 kućanstava sa područja grada i okolice. Na naše zadovoljstvo, građani su odlično prihvatili posjete savjetnika i sada se raduju dobivanju besplatne štedne opreme.“ Istaknula je na predstavljanju projekta Ljiljana Stojsavljević-Križan, voditeljica Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca, i dodala da se do kraja projekta planira posjetiti I savjetovati 500 kućanstava.

Potencijal za replikaciju ove inicijative u drugim lokalnim zajednicama je izvrstan. Gradovi već danas mogu i trebaju planirati ovakve inicijative te na efikasan i troškovno isplativ način pomoći svojim građanima u smanjenju računa za energiju I vodu, ali i potaknuti lokalno zapošljavanje. Na raspolaganju gradovima su i EU fondovi.” naglasio je Zoran Kordić, voditelj projekata u UNDP Hrvatska, na predstavljanju mogućnosti replikacije projekta u drugim sredinama.

Skupu su se uvodno obratili i  župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, voditelj tima niskougljičnog razvoja u UNDP-u Hrvatska Robert Pašičko, savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić te Vesna Kuterovac, v.d. predstojnice Područnog ureda HZZ-a.

Petra Andrić, voditeljica projekata u DOOR-u predstavila je projekt REACH koji je, s ciljem istraživanja i suzbijanja energetskog siromaštva, proveden u Sisačko-moslavačkoj županiji, a energetska savjetnica Lana Hudetz predstavila je projekt FIESTA koji se s ciljem podizanja svijesti o energetskoj učinkovitosti u obiteljima provodi u Gradu Zadru.

Na skupu su predstavljene i preporuke za borbu protiv energetskog siromaštva na nacionalnoj razini, koje su zajednički izradili UNDP i DOOR.