Warning: file_get_contents(/home/fzoeu/public_html/..//fzoeuhr/na/nav.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/fzoeu/public_html/inc/phpfastcache/abstract.php on line 273
Novosti | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

U Makarskoj otvoren centar "Adrion - srce planine"

28.11.2017. U energetski obnovljenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska danas je svečano otvoren prezentacijski centar parka prirode Biokovo pod nazivom „Adrion - srce planine“. Projekt vrijedan 9,1 milijuna kuna je s 3,3 milijuna kuna podržao i Fond.

U energetski obnovljenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska danas je svečano otvoren prezentacijski centar parka prirode Biokovo pod nazivom „Adrion - srce planine“. Centar je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a brojne uzvanike su tom prilikom pozdravili i makarski gradonačelnik Jure Brkan i Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo te Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu.

Prezentacijski centar "Adrion - srce planine" uređen je na način da posjetiteljima dočara atmosferu jedinstvene planine Biokovo te je u njemu na poseban način prikazan jedinstveni krajobraz makarskog prodručja, nekoliko raznolikih eko sustava, mrežasti krš na površini planine, endemske vrste, bogata kulturna baština i utjecaj planine na život ljudi u blizini, o čemu svjedoče takozvani stanovi. Biokovo nudi povijesne, reljefne, kulturne i zemljopisne sadržaje za pustolovni i rekreativni turizam, a ovakav centar nudi inovativno i interaktivno upoznavanje s karakteristikama Biokova, koji će potaknuti svakoga na dalje otkrivanje sive kamene ljepotice.

Dobrodošlicu posjetiteljima je zaželio makarski gradonačelnik Jure Brkan: „Nije slučajno da ovaj centar čijom je realizacijom napravljen prvi veći iskorak u promociji Biokova otvaramo baš na današnji dan, dan rođenja našega velikana dr. fra Jure Radića, velikog čovjeka, teologa, prirodoslovca, utemeljitelja biokovskog botaničkog vrta i najzaslužnijega što je Biokovo proglašeno Parkom prirode. Ovaj centar sastavni je dio našeg projekta rekonstrukcije i nadogradnje stare upravne zgrade, koja je prva niskoenergetska kuća na širem makarskom području. U zgradu smo uložili 4,5 milijuna kn i želimo da ovaj centar zaživi i uklopi se i s ostalim sadržajima na Gradskom sportskom centru”. Tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što će ovakav centar obogatiti turističku ponudu te posebno zahvalio na potpori u realizaciji ovoga projekta Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javnoj ustanovi PP Biokovo.

Velimir Vidak Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo također je izrazio zadovoljstvo što su nakon brojnih projekata došli i do realizacije posjetiteljskog centra. "Adrion je ime planine, srce jer je Biokovo bilo pokretač svih životnih procesa”, pojasnio je naziv te izrazio ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu. "Na samo 120 m2 dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 km2 Parka prirode Biokovo i predstaviti sve njegovo bogatstvo, doista je impresivno." rekao je Buljan, najavivši skoro otvaranje prezentacijskog centra i s druge strane Biokova.

Aleksandra Čilić, načelnica sektora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je financirao izgradnju i uređenje zgrade na Gradskom sportskom centru u Makarskoj izrazila jer zadovoljstvo što će ovaj prezentacijski centar omogućiti svima da saznaju fascinantne podatke o bogatstvi Biokova te da će on zasigurno motivirati posjetitelje da posjete i planinu i uvjere se u njezinu ljepotu i posebvnost. „Najstarije biokovske stijene imaju 22 milijuna godina. Biokovo je bogato s čak 25 endemskih vrsta…Takve informacije je važno upoznati i za to pružiti priliku drugima. Hrvatska je bogata parkovima prirode i nacionalnim parkovima, ali ono na čemu se mora raditi je upravo njihova prezentacija kako bi ih bilo prepoznato što više. Ovaj projekt je vrijedan 9,1 milijuna kuna i Fond ga je u suradnji s Gradom Makarskom i JU podržao sa 3,3 milijuna kn. Dvije su komponente projekta. Dio sredstava je bio osiguran za cjelovitu rekonstrukciju zgrade, energetsku obnovu kako bi potrošnja energije bila minimalna, a dio na opremanje multimedijske prezentacijske dvorane." pojasnila je Čilić, dodavši da će Fond i dalje biti na raspolaganju kao partner u ovakvim projektima.

Mario Šiljeg, izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je u potpunosti financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU. „Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn, a ovo nije jedini projekt koji se realizira uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku. Pred nama je i projekt vrijedan 35 milijuna kn, koji će se sastojati od više multifunkcionalnih cjelina s ciljem doprinosa prepoznatljivosti ovog Parka, ali i uređenja njegove komunalne infrastrukture, povećanju broja posjetitelja te njihovoj sigurnosti." rekao je Šiljeg, izrazivši zahvalnost utemeljitelju dr. fra Juri Radiću  te nadu da će prezentacijski centar pridonijeti edukaciji i proučavanju Biokova sadašnjim i budućim generacijama te iznjedriti još nekog prirodoslovca poput njega.

Centar je prilikom otvorenja blagoslovio don Alojzije Bavčević, a posjetitelju su imali prilike i čuti nastup ženske klape Fjoret, koje su izvele skladbu naziva „Biokovo, oče od kamena“, za koju je spot premijerno prikazan u prezentacijskom centru.

  • Izvor: makarsko-primorje.com
  • Izvor: makarsko-primorje.com
  • Izvor: makarsko-primorje.com
  • Izvor: makarsko-primorje.com
  • Izvor: makarsko-primorje.com
  • Izvor: makarsko-primorje.com