Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected].hr

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

U Nemetinu sanirano i zatvoreno odlagalište otpada

27.11.2020. U Osijeku je danas održana konferencija povodom završetka radova na jednom od najvećih projekata sanacije odlagališta u Hrvatskoj, odlagališta Nemetin. Projekt vrijedan gotovo 38 milijuna kuna, 85% je sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda EU, 10% sredstvima Fonda, a ostatak je financirao Grad Osijek.

U Osijeku je danas održana konferencija povodom završetka radova na jednom od najvećih projekata sanacije odlagališta u Hrvatskoj. Riječ je o projektu sanacije i zatvaranja odlagališta Nemetin vrijednom gotovo 38 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Kohezijskog fonda EU, 10 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak sredstvima Grada Osijeka.

„Naša je zakonska obveza prema europskoj direktivi da saniramo sva zatvorena odlagališta, a ovaj izuzetno vrijedan projekt završili smo na vrijeme i sad je pred nama jedan još veći, onaj u Sarvašu.“ najavio je  osječki dogradonačelnik Boris Piližota, rekavši kako je vrijednost oba projekta oko 110 milijuna kuna. „Radovi su uključivali izgradnju tijela odlagališta, sustava za otplinjavanje, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, interne prometne površine te oborinskog nasipa. Osim toga, odlagalište je sada i krajobrazno uređeno“ pojasnio je Piližota.  Svi ovi radovi u konačnici imaju za cilj spriječiti negativne učinke odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštititi podzemne i površinske vode te smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

Predstavnici Fonda i Ministarstva izrazili su zadovoljstvo vremenom i načinom izvođenja projekta. Iva Jandriček, voditeljica Službe za podršku korisnicima je istaknula dobru suradnju Grada i Fonda.„ Grad je imao financijsku i stručnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osim sufinanciranja same sanacije s 10 posto od ukupne vrijednosti, Fond je prethodno uložio gotovo 400 tisuća kuna u pripremu dokumentacije za prijavu na EU sufinanciranje. Nakon što je odobreno skoro 30 milijuna kuna u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, naše Posredničko tijelo razine 2 pratilo je i kontroliralo realizaciju cijelog projekta.“ rekla je Jandriček.

Marko Markić, kao predstavnik Ministarstva je dodao kako je ovo bio vrlo kompliciran projekt, s obzirom na to da se djelomično izvodio na miniranom području. „Pohvalio bih Grad Osijek jer je ovo jedan od sedam projekata gospodarenja otpadom koji je trenutno u tijeku ili je završen. Osijek je svojim trudom ukupno osigurao 110 milijuna bespovratnih sredstava EU fondova za odgovorno gospodarenje otpadom i čini mi se da je već sada spreman za kružno gospodarstvo.“

Piližota je na kraju izrazio zadovoljstvo suradnjom s Fondom i Ministarstvom  te nadu da će i sljedeći projekt isto ovako završiti te zaokružiti veliku priču sanacije odlagališta. Time planiraju pokazati da je Osijek na pravoj putanji odgovornog gospodarenja otpadom.

  • Izvor: osijek.hr
  • Izvor: osijek.hr
  • Izvor: osijek.hr