Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

U Poreču najavljeni novi uvjeti za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada

21.04.2016. U protekle 2 godine Fond je odobrio 150 mi. kn sufinanciranja za obnovu 366 zgrada te dodatnih 116 mil. za energetske preglede, projektiranje i individualna mjerila potrošnje toplinske energije. Od ove godine se program financira europskim sredstvima, zbog čega dolazi do izmjena u uvjetima sufinanciranja. Novi uvjeti predstavljeni su danas u Poreču, na godišnjem Savjetovanju tvrtki upravitelja nekretninama.

Tradicionalno godišnje Savjetovanje tvrtki upravitelja zgrada danas je u Poreču okupilo više od 280 sudionika koji su razgovarali o aktualnim temama iz djelatnosti upravljanja nekretninama.  Jedna od tih tema bila je i energetska obnova zgrada, koja se u protekle dvije godine dodatno popularizirala zbog Programa Vlade odnosno mogućnosti sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„U protekle dvije godine odobrili smo sufinanciranje obnove čak 366 stambenih zgrada diljem Hrvatske. Ti projekti obnove su vrijedni čak 367,5 milijuna kuna, a za njih je iz Fonda osigurano 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osim za energetsku obnovu, dodatnih 116 milijuna kuna je bilo osigurano za energetske preglede i certificiranje, izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu te ugradnju individualnih mjerila potrošnje toplinske energije. S programom nastavljamo dalje, uz određene izmjene.“ rekao je u svom predavanju Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kao što Program Vlade iz 2014. godine i predviđa, od ove godine će se za energetsku obnovu stambenih zgrada sredstva povlačiti iz dostupnih Europskih fondova, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. U navedenom operativnom programu je za obnovu stambenog sektora Fondu kao korisniku tz. „global grant“ sheme dostupno čak 100 milijuna eura do 2020. godine, kako bi uložio u smanjenje potrošnje energije stambenog sektora. Međutim, povlačenje EU sredstava podrazumijeva i prilagodbu uvjeta sufinanciranja. „Vjerujemo kako će najznačajnije poboljšanje programa biti to što ćemo dosadašnja dva javna poziva i natječaj sve spojiti u jedan natječaj. Također, projekti će, kako bi se kvalificirali za sufinanciranje, morati ostvariti više od 50% ušteda energije potrebne za zagrijavanje. Vjerujemo kako takva novost neće smanjiti broj prijavljenih zgrada, s obzirom da su i sad prosječne uštede sufinanciranih projekata veće od 60%, a neke idu čak i do 80%. „ rekao je Ilijević te najavio kako će novosti biti i u postotku sufinanciranja: „Energetske preglede i projektiranje ćemo vjerojatno sufinancirati s 85%, a projekte obnove 40,45 ili 50%, ovisno o koeficijenti razvijenosti županija u kojima se nalaze. Međutim, više informacija očekujemo u tjednima koji slijede, kada bismo od Europske komisije trebali dobiti i konačnu potvrdu uvjeta. Sufinanciranje ugradnje individualnih mjerila potrošnje toplinske energije nastavlja se kroz samostalni javni poziv, kao što je bilo u 2015. godini.“

„Ključna za uspješnu provedbu programa je informiranost svih sudionika: od tvrtki upravitelja zgrada, do predstavnika suvlasnika te samih stanara.“ rekla je Anamarija Brstilo iz odnosa s javnošću Fonda. „Suvlasnicima treba što detaljnije pojasniti cijeli proces obnove, pojednostaviti informacije i jasno predstaviti očekivanja. Potrebno ih je upoznati s energetskim certifikatom zgrade koji predstavlja početno stanje, sa projektom obnove te dostupnim modelima financiranja, ali i očekivanim uštedama. Razgovor o energetskoj obnovi je ujedno prilika i da stanari doznaju više o energetskoj učinkovitosti te počnu voditi računa o tome koliko i kako koriste energiju u svom kućanstvu.“ zaključila je.