Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kontakt@fzoeu.hr

Novosti

Udrugama bespovratna sredstva za projekte zaštite okoliša

02.03.2015. Objavljen je natječaj za dodjelu sredstava projektima udruga koji se tiču zaštite okoliša i prirode te potiču energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Među projektima za koje je moguće dobiti bespovratna sredstva su programi edukacije i jačanja svijesti javnosti, istraživanja, izrada stručnih studija ili analiza, ali i projekti unapređenja stanja okoliša i prostora te projekti čuvanja i poboljšanje kakvoće zraka, tla, voda i mora.

Organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u oblikovanju stavova i ponašanja ljudi te u brizi oko specifičnih tema koje nemaju uvijek dovoljnu pozornost javnosti. Područje zaštite okoliša i energetske učinkovitosti teme su koje je važno približiti svim građanima i veseli nas što možemo podržati mnogobrojne projekte udruga na tom području. U prošloj smo godini odobrili 3,3 milijuna bespovratnih sredstava za 33 projekta, a javni natječaj za ovu godinu otvoren je do 15. travnja i moguće je dobiti do 100.000 kuna po projektu.“ rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller povodom objavljivanja Javnog natječaja za projekte organizacija civilnog društva.

Program sufinanciranja predstavljen je i u petak, 27. veljače 2015., u sklopu Info dana koji je u prostorijama Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta organizirao Vladin Ured za udruge. „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dugi niz godina uspješno podupire rad udruga iz civilnog sektora. Dosad smo sufinancirali više od 280 projekata za koje smo odobrili više od 16 milijuna kuna donacija. U prošloj godini su odobrena sredstva za 27 projekata koji se tiču zaštite okoliša i prirode te 6 projekata koji potiču energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.“ rekla je Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe zaštite prirode u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Među projektima za koje je moguće dobiti bespovratna sredstva su programi edukacije i jačanja svijesti javnosti, istraživanja, izrada stručnih studija ili analiza, ali i projekti unapređenja stanja okoliša i prostora te projekti čuvanja i poboljšanje kakvoće zraka, tla, voda i mora. Osim očuvanja prirode, organizacije civilnog društva za sufinanciranje mogu prijaviti i projekte koji podrazumijevanju obrazovanje djece. Također, adekvatni za sufinanciranje su programi koji imaju za cilj izradu strateških planova i dokumenata te inicijative poput akcija za očuvanje speleoloških objekata ili borbe protiv energetskog siromaštva povećanjem energetske učinkovitosti u kućanstvima.

„Cilj poticanja ovih projekata je povećanje znanja naših građana o važnosti i metodama zaštite okoliša i prirode te o koristima koje mogu postići primjenom mjera energetske učinkovitosti. Isto tako, ključno je aktivno uključivanje građana u lokalne projekte zaštite okoliša te povećanje svijesti o bioraznolikosti i važnosti očuvanja biljnih i životinjih vrsta, kojima je Hrvatska doista bogata.“ zaključuje Müller.