Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika i građevinari na radionici Fonda

13.03.2017. Danas je u Županijskoj komori u Osijeku održana treća po redu regionalna radionica Fonda o narednim koracima provedbe programa energetske obnove višestambenih zgrada. Radionica je okupila upravitelje zgrada, predstavnike suvlasnika kao i izvođače radova s ciljem informiranja primarno o postupcima nabave koju je potrebno provesti na ispravan način.

„Javni poziv za predaju projektnih prijedloga zatvoren je 31. siječnja i trenutno traje proces evaluacije zaprimljenih projekata. Objava liste prihvaćenih projekata se očekuje u lipnju, a kako je riječ o europskim sredstvima, korisnici će za stručne usluge i radove morati provoditi postupake nabave o čemu će danas biti najviše riječi“ rekao je Ivan Oštir iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

„Više od 600 projekata dobilo je Izjavu Fonda o spremnosti projektnih prijedloga za daljnju evaluaciju koja traje 120 dana od završetka javnog poziva. Doista možemo biti zadovoljni, jer će ovi projekti, osim koristi za suvlasnike, osigurati te povećati poslove u građevinskom sektoru. Stanje stambenih zgrada zahtijeva kvalitetne pripreme za sanaciju i energetsku obnovu. Mnoge zgrade izgrađene u drugoj polovini prošlog stoljeća danas pokazuju znakove neprimjerene tehnologije i materijala. Zbog toga je za sanaciju i energetsku obnovu potreban stručan pristup u koji moraju biti uključeni svi relevantni čimbenici. Višestruka korist koju energetska obnova višestambenh zgrada pruža nije jednokratna pojava, već će se osjećati dugi niz godina kroz: uštede energije i novca, zdraviju i bolju kvalitetu života te povećanje vrijednosti nekretnina“ rekla je na radionici Jasmina Smokvina, koordinatorica projektnih timova za energetsku obnovu zgrada u Fondu. 

 „Većina prijavitelja nije se susretala s procesima javne nabave, stoga je fokus ovih radionica upravo na pojašnjenju provedbe takvih postupaka, načinu odabira izvođača te napomenama za samo-ugovaranje. U postupcima nabave mora se paziti i na izbjegavanje sukoba interesa i nedopuštena postupanja što dodatno naglašavamo“ istaknula je Ondina Pičulin stručnjakinja za javnu nabavu iz Fonda.

Sudionicima su predstavljeni daljnji koraci u provedbi projekata, način isplate i praćenja sredstava te ostali detalji s ciljem izbjegavanja najčešćih pogrešaka. „Odgovorno provođenje energetske obnove mora, između ostalog, osigurati i kvalitetu izvođenja građevinskih radova. Izvođenje radova potrebno je povjeriti iskusnim i obrazovanim radnicima koji razumiju posljedice nemarne ili loše gradnje te koristiti kvalitetne proizvode primjerene za specifičnu upotrebu“ zaključio je Mladen Ilijević, voditelj tima eneregetske obnove višestambenih zgrada u Fondu.

Program energetske obnove višestambenih zgrada
PDF 1.93 MB
Postupci nabave za neobveznike javne nabave uključene u program energetske obnove višestambenih zgrada
PDF 821.27 kB
Koraci provedbe programa energetske obnove višestambenih zgrada
PDF 770.92 kB
  • Radionica u Osijeku_Slika 1
  • Radionica u Osijeku_Slika 2