Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Uskoro kreće energetska obnova zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu

18.09.2018. Danas su potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš u utorak, sudjelovali na svečanosti povodom dodjele bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu obnovit će se postojeća zgrada Općinskog suda u Slavonskom Brodu izgrađena 1974. godine koja ne zadovoljava Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

„Projekti energetske obnove imaju višestruki učinak. Osim što se ostvaruje ušteda na energentima, treba naglasiti i kako će projekti rezultirati i pozitivnim učinkom na rast građevinskog sektora. U narednom razdoblju planirano je pet milijardi kuna ulaganja u energetsku obnovu, što je prilika za male i srednje građevinske tvrtke. Naš je cilju vratiti građevinski sektor u doba prije krize, što će rezultirati i većim plaćama za građevinske radnike“, naglasio je u svom obraćanju potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš tom je prigodom kazao: „Energetska obnova zgrada, prepoznata je kao jedna od najvažnijih mjera energetske učinkovitosti. Iz EU fondova dobili smo mogućnost da milijunska sredstva kanaliziramo u projekte energetske učinkovitosti zgrada. Ukupna investicija je 7 milijuna kuna, od kojih je temeljem Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 4,3 milijuna kuna. Veliki interes pokazuje da su javni pozivi dobro strukturirani te da potencijalni korisnici uz stručnu pomoć Fonda mogu uspješno prijaviti projekte.“

Svoje zadovoljstvo energetskom obnovom zgrade suda izrazio je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističući kako je ovo prvi u nizu ugovora koje Ministarstvo pravosuđa namjerava potpisati s Ministarstvom graditeljstva i Fondom u okviru javnog poziva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

„Ako želimo naše građane potaknuti da razmišljaju u tom smjeru moramo im i na primjeru države i ulaganja u objekte koji su u državnom vlasništvu pokazati da se takve investicije dugoročno isplate“, zaključio je Ponoš iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po implementaciji mjera definiranih glavnim projektom energetske obnove, zgrada će biti certificirana u energetski razred B u skladu s današnjim tehničkim propisom, što u proračunskoj energiji za grijanje predstavlja uštede od gotovo 80%, u dijelu primarne energije nakon energetske obnove 89 % uštede i smanjenja emisiji CO2 od 90 % na godišnjoj razini.

  • Općinski sud u Slavonskom Brodu uskoro kreće u energetsku obnovu
  • Općinski sud u Slavonskom Brodu uskoro kreće u energetsku obnovu