Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Varaždinci zainteresirani za obnovu svojih zgrada

09.11.2016. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas su u Varaždinu održali radionicu o energetskoj obnovi za brojne upravitelje i predstavnike stanara koji su zainteresirani renovirati svoje zgrade. Pojasnili su sve uvjete novog javnog poziva koje je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, jer od ove godine za obnovu zgrada mogu dobiti sredstva iz EU fondova.

Kako je istaknuo Mladene Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost novi uvjeti, posebno idu na ruku svim onim sredinama koji su prije za obnovu zgrada dobivali do 40% ulaganja. U toj kategoriji bile su zgrade s područja Varaždinske i Međimurske županije, a koje će po novim pravilima moći dobiti čak do 60% sufinanciranja. Povećava se i nominalna vrijednost poticaja koja se s dosadašnjih 1,4 penje na 13 milijuna kuna, što je prilika da se za obnovu prijave i veći kompleksi zgrada.

„Potrebno se samo što prije javiti našem Sektoru za energetsku učinkovitost sa osnovnim informacijama o zgradi, da bismo vas dalje vodili kroz prikupljanje dokumentacije i samu prijavu. S obzirom na bogato iskustvo upravitelja, ali i Fonda koji je za obnovu zgrada dosad odobrio 224 milijuna kuna poticaja, ne sumnjamo u odlične rezultate.“ rekao je Ilijević.

Na poziv se može javiti upravitelj, odnosno predstavnik stanara zgrade koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, a čija obnova će rezultirati uštedom energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na onu prije provedbe projekta. U Fondu smatraju da to povećanje uštede sa 30%, kako je to bilo propisano u njihovom prošlogodišnjem natječaju, na sadašnjih 50% neće biti problem jer su dosadašnja iskustva pokazala da su obnovljene višestambene zgrade  potrošnju energije prosječno smanjile za 62%.

Kako je objasnila Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva u obzir za obnovu dolaze višestambene zgrade energetskog razreda D, E, F, G u kontinentalnoj, odnosno C,D,E,F,G u primorskoj Hrvatskoj. „U sklopu obnove potiče se i zamjena izvora energije, a osobito korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje, odnosno pripremu potrošne tople vode“, istaknula je Milan.

Do 2020. godine nam je iz EU fondova za raspolaganju za energetsku obnovu zgrada čak 70 milijuna eura, a u prvom objavljenom pozivu je raspoloživi iznos 152 milijuna kuna. Međutim, bude li prijava koje zadovolje uvjete, taj iznos će se i povećati, ističu iz ministarstva. U Fondu smatraju kako prijava koje udovoljavaju traženim uvjetima neće nedostajati jer u Hrvatskoj već postoji 600-tinjak zgrada koje već imaju spremnu dokumentaciju i tu tom smislu računaju i na značajan broj zgrada iz Varaždinske i Međimurske županije.

 

Energetska obnova višestambenih zgrada - MGIPU
PDF 601.36 kB
Energetska obnova višestambenih zgrada - uloga Fonda
PDF 3.02 MB
Energetska obnova višestambenih zgrada - postupci nabave
PDF 665.44 kB
  • Radionica u Varaždinu