Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: kont[email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Za energetsku obnovu prijavljeno 20 zgrada iz Velike Gorice

07.02.2017. Velikogorička zgrada na adresi Slavka Kolara 19 – 27 najveći je projekt energetske obnove koji je aplicirao za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U lipnju, nakon što Fondova Posredničko tijelo razine 2 evaluira 600-injak projekata koji su se prijavili na nedavno završeni javni poziv, očekuju da će za obnovu zgrade uspjeti dobiti bespovratnih 10 milijuna kuna.

Kako se čulo na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kušćević te v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić, u Velikoj Gorici planiraju obnoviti još 19 zgrada.

„Od ukupno 27 zgrada na području cijele Zagrebačke županije, Velika Gorica je predala projekte za njih 20, od čega 16 kojima upravlja Gradsko stambeno gospodarstvo. To je za svaku pohvali i čestitam i direktoru GSG-a i gradonačelniku koji su prepoznali važnost projekta i uključili se u njega“, istaknuo je ministar Kuščević.

Prema riječima Tomislava Landeke, direktora GSG-a, u gradu su već ranije obnovljene četiri zgrade, a na dvije se upravo završavaju radovi. Ukupna vrijednost tih investicija je 16 milijuna kuna. Prijavama na ovom javnom pozivu će, zajedno sa dosadašnjim obnovama u Velikoj Gorici, biti obuhvaćeno 25% višestambenih zgrada prihvatljivih za energetsku obnovu. 

Direktor Fonda Ljubomir Majdandžić je pojasnio kako je u okviru javnog poziv koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva u listopadu prošle godine, Fondov sektor za energetsku učinkovitost prijaviteljima bio cijelo vrijeme na raspolaganju u pripremi projekta te izdao 616 Izjava o spremnosti projektnih prijedloga, što je i bio uvjet za formalnu prijavu na natječaj. Sada slijedi rok od 120 dana u kojem će Posredničko tijelo 2 evaluirati sve prijave, nakon čaga će ministar graditeljstva donijeti odluku o prihvaćenosti projekta. „U periodu dok traje evaluacija Fond će organizirati edukativne radionice na kojima će prijaviteljima pojasniti procedure nabave koje će morati primijeniti prilikom odabira izvođača radova i nadzora na gradilištu. Također će se staviti naglasak i na kvalitetu izvođenja radova te daljnje procedure provođenja projekata i načina povlačenja sredstava koja će biti odobrena iz EU fondova“, kazao je Majdandžić.

U sklopu boravka u Velikoj Gorici, ministar i direktor Fonda zajedno sa svojim domaćinima obišli su i Vodotoranj, zgradu koja je prošle godine od Fonda dobila 1,4 milijun kuna za energetsku obnovu. Predstavnik stanara Petar Bartolić komentirao je kako su suvlasnici jako zadovoljni tijekom izvođenja radova. Uštede se već primijete u stanovima koji se nalaze na strani na kojoj je toplinska izolacija već postavljena te su u prosjeku troškovi grijanja smanjeni za 50%.

„Zaključno, mogu reći da smo našli način kako pomoći našim građanima. Iako ćemo i dalje nastaviti pregovore s HEP-om oko obračuna i smanjenja cijene grijanja u postojećim uvjetima, s energetskom obnovom nastavljamo kako bismo problem zauvijek riješili. Ponosan sam što su ove mjere donijele rezultate, čemu svjedoče i sami građani čiji su stanovi u obnovljenim zgradama.“ istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.