Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Za izgradnju Piškornice osigurano 314 milijuna kuna bespovratnih sredstava

08.10.2020. U Koprivnici je potpisan ugovor o dodjeli 313,7 mil. kn iz EU fondova za projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. U centru se planira zbrinjavati otpad s područja Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

U Koprivnici je danas potpisan ugovor o dodjeli 313,7 milijuna kuna iz EU fondova za projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Na taj su način stvoreni uvjeti za izgradnju centra u kojem će se zbrinjavati otpad s područja Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, a koji će godišnje moći obraditi oko 100 000 tona ostatnog otpada.

Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor tvrtke Piškornica Mladen Ružman. Ukupna vrijednost projekta je 448,2 milijuna kuna, od čega EU osigurava 69,9%, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20%, dok će četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec, na čijem se području centar nalazi, osigurati preostalih 10%.

„Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od samog je početka uključen u projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Do sada smo Piškornici za pripremu dokumentacije radi prijave na EU fondove i za otkup zemljišta dali 12 milijuna kuna. Uz sredstava osigurana iz EU fondova Fond će kroz naredni period osigurati još dodatnih 89,7 milijuna kuna, kako bi se zaokružila financijska konstrukcija ovog strateški važnog projekta.“, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako je riječ o iznimno značajnom projektu za četiri županije sjeverozapadne županije. Poručio je kako jedinice lokalne samouprave moraju učiniti dodatne iskorake u smjeru povećanja odvajanja otpada. „Odgovornost za učinkoviti sustav gospodarenja otpadom je na svima nama. 2019. godinu smo završili sa 6% više odvajanja nego što je bilo krajem 2018. godine. Takav napredak nije zabilježen do sad u Hrvatskoj, a rijetki su takvi rezultati i u EU na razini jedne godine. To pokazuje da ako svi zajednički radimo i ulažemo napore, možemo ostvariti rezultate.“, rekao je ministar Ćorić.

Direktor Piškornice je pojasnio kako su ovim ugovorom utvrđene i ključne točke projekta kao što su projektiranje i izgradnja, nabava mobilne opreme, nadzor nad radovima na izgradnji RCGO Piškornica, izgradnja i opremanje dvije pretovarne stanice, te upravljanje projektom, kao i aktivnosti promidžbi i vidljivosti projekta. Naglasio je kako RCGO Piškornica nije zaseban infrastrukturni objekt, već je dio integriranog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na njegovu funkcionalnost i uspješnost utjecat će čimbenici koji su u hijerarhiji gospodarenja otpadom prije njega – građani, JLS-ovi i komunalna društva, kao i razvijenost infrastrukture za materijalnu i energetsku oporabu produkata Centra.“, kazao je Ružman.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je da je potpisivanje ovog ugovora polazišna točka u realizaciji projekta. Zahvalio je svim partnerima na projektu i napomenuo kako se nada da će se dobra suradnja nastaviti i dalje kako bi kroz godinu dana počeli i sami radovi. I varaždinski župan Radimir Čačić očekuje kako će sustav uspostave gospodarenja otpadom koji uključuje centar dati rezultate, no istaknuo je kako Hrvatska treba razmišljati i o izgradnji postrojenja u kojima će se koristiti gorivo iz otpada.