Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Zajedno protiv zagađenja mora plastikom

05.06.2018. Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, u zagrebačkom SC-u je održana diskusija o problematici zagađenja mora plastikom. U diskusiji je sudjelovala i Vlatka Gulan Zetić iz Fonda te najavila skori natječaj za projekte čišćenja podmorja.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, u zagrebačkom Studentskom centru je održana diskusija na temu Mikro i makro - plastika je u moru problem. Kako zajedno protiv zagađenja mora plastikom? u organizaciji udruge Terra Hub i uz podršku veleposlanstva Švedske.

"Svake minute jedan kamion pun plastike završi u moru zbog naših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje. Mikroplastika se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima koji se ispiru i završe u morima. Istraživanja predviđaju da bi 2050. godine u moru bi moglo biti više plastike nego riba." rekla je Sandra Vlašić, izvršna direktorica udruge Terra Hub-a.

O tome kako promijeniti sadašnji trend i spriječiti daljnji dotok plastike u mora i oceane, moglo se čuti na uvodnom predavanju profesorice dr.sc. Anna Kärrman sa Sveučilišta Orebro u Švedskoj koja je dio znanstvenog tima koji je za švedsku Agenciju za očuvanje okoliša identificirao najveće izvore mikroplastike u morima i predložio aktivnosti koje se mogu poduzeti. "Ne postoji jedno rješenje, trebamo mijenjati ponašanje potrošača, mijenjati zakonodavstvo i ulagati u tehnički razvoj kako bismo došli do točke gdje ne trebamo plastiku.", naglašava dr.sc. Ana Kärrman.

U odnosu na svjetska mora, Jadran je u maloj boljoj poziciji ali zabrinjavajuća činjenica je da ako se danas baci nešto u Jadran, ostat će tamo četiri godine. Dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora Institut Ruđer Bošković i Hrvoje Čižmek iz Društva istraživača mora 20 000 milja skrenuli su nam pozornost na rezultate istraživanja o plastici u Jadranskom moru.

"Činjenica je da prvenstveno moramo nastojati smanjiti količinu otpada koju proizvodimo. Ali, isto tako, moramo na pravi način tretirati otpad koji već postoji. Fond je uložio značajna sredstva u sustav gospodarenja otpadom, a kroz sustav posebnih kategorija otpada su također postignuti odlični rezultati u smislu količine posebno prikupljene ambalaže.S obzirom da danas govorimo o moru, koristim priliku najaviti skori natječaj Fonda namijenjen baš projektima čišćenja podmorja." rekla je Vlatka Gulan zetić, voditeljica Službe za zaštitu prirode u Fondu. Ujedno je istaknula kako je naš najvažniji utjecaj onaj na najmlađe, zbog čega Fond provodi niz edukativnih aktivnosti u sklopu svoje kampanje za poticanje odvojenog sakupljanja otpada Za ljepšu našu!. U diskusiji su sudjelovali i predstavnici Coca Cola Hellenic, VolvoCar Adria, Greenpeace Hrvatska, Ured za gospodarstvo, energetiku i okoliš grada Zagreba, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, udruga Zona, Stablo znanja i Pokret otoka. Sudionici su se složili da se rješenje sigurno neće pronaći preko noći, ali put do rješenja je bolja komunikacija  i suradnja između svih uključenih strana, sektora, korisnika odnosno sudionika od kojih svatko ima svoju ulogu u životnom ciklusu plastike. Također, u više navrata se nastojalo naglasiti da jedno od rješenja leži u inovativnom pristupu rješavanja problema plastike te je predstavljen inovativni hrvatski proizvod - štapići za uši bez plastike. 

Današnja diskusija jedno je od događanja u sklopu aMORE festivala moru, koji se održava u Zagrebu i Poreču, a u čijoj organizaciji je postavljena i izložba u Francuskom paviljonu SC-a Out to Sea – Konačna postaja more? uz podršku veleposlanstva Švicarske. Izložba je otvorena do nedjelje, 10. lipnja, te su ovom prilikom najavljene i daljnje aktivnosti u organizaciji udruge Terra Huba za lipanj: projekcija dokumentarnog filma Plastični ocean u nedjelju (10.06.) u 17h u Kinu Europa, akcije čišćenja duž obale Jadrana, te pokretanje javnog poziva Adriatic Plastic Challenge kojim će se tražiti inovativna i kreativna rješenja za rješavanje problema plastike u Jadranu.