Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Započela sanacija odlagališta otpada Meka vrijedna gotovo 37 milijuna kuna

29.07.2016. U Ludbregu je danas započela sanacija odlagališta komunalnog otpada Meka u vrijednosti gotovo 37 milijuna kuna koja se s nešto više od 31 milijun financira iz Kohezijskog fonda EU, dok iznos od 4,7 milijuna kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Radove su obišli potpredsjednik Vlade Božo Petrov, potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, saborski zastupnik Milorad Batinić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te predstavnice Fonda Nataša Dankić Sliepćević i Sunčana Matić.

"Cilj sanacije odlagališta otpada Meka u Ludbregu je povećanje kvalitete života građana i jačanje razine zaštite okoliša. Gradu smo osigurali 100% financiranje sanacije odlagališta otpada. Ljudi stvaraju otpad i sada se trebaju suočiti s posljedicama krivog postupanja. Sada smo u situaciji da promijenimo takve sustave i uvedemo novi koji počiva na cirkularnoj ekonomiji." – izjavio je ministar Dobrović.

Na odlagalištu Meka, koje je u vlasništvu Grada Ludbrega i proteže se na površini od 34.278 m², otpad se skupljao od 1994. pa sve do početka 2015. godine kada je zatvoreno. 

„Za realizaciju ovog projekta osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 36,7 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava iz Kohezijskog fonda EU, a preostalih 15% su nacionalna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Po istom modelu financiranja već su sanirana 3 odlagališta otpada, a u provedbi je 9 sanacija. Riječ je o bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 238 milijuna kuna. Cilj je da se sva odlagališta u Hrvatskoj saniraju do konca 2018. godine.“ – rekla je voditeljica odjela u Fondu Dankić Sliepćević.

„Drago mi je da su radovi započeli, a riječ je o jednom od najvrjednijih projekata koji su rađeni u Ludbregu, i to europskim novcima, konkretnije, sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ludbregu će ostati zeleno brdo koje neće biti negativna slika, a koje je udaljeno svega 600 metara od središta grada“ – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Zadovoljstvo trenutnim investicijama i sanacijom odlagališta iskazao je i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. "Kružno gospodarstvo važno je za Hrvatsku i da su se ovdje odložene sirovine prethodno razdvojile, tu bi možda bilo oko 30 milijuna kuna. To je novi Plan gospodarenja otpadom, jer zeleni je okoliš karta na koju Hrvatska može igrati i razvijati se." – zaključio je Petrov.