Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Završena obnova vinkovačke osnovne škole

14.10.2020. Danas je uspješno završena energetska obnova Osnovne škole Antun Gustav Matoš u Vinkovcima. Ovaj projekt ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 10 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

„Raduje me da je OŠ Antun Gustav Matoš ušla u kategoriju energetski učinkovitih zgrada s niskom razinom štetnih emisija te tako postala znatno ekonomičnija i energetski učinkovita. Želim čestitati na uspješnoj provedbi energetske obnove škole, a posebno bi istaknula dobru suradnju s Razvojnom agencijom VIA. Na području Vinkovaca do sada smo energetski obnovili 19 zgrada, od čega su četiri još u fazi izvođenja“- rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain zamjenica direktora Fonda. Također je dodala kako nas je i ova kriza izazvana pandemijom koronavirusa usmjerila na ono najvažnije: zdravlje, lokalnu zajednicu, dostupnost hrane i energije.

''Dobili smo jedan prekrasan objekt za učenike, nastavnike i osoblje, ali i roditelje koji znaju da su djecu ostavili na pravom mjestu, koji znaju da će imati sve što je potrebno da bi se oni mogli posvetiti samo učenju“ – istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ovim projektom je sufinancirana izrada Glavnog projekta, građevinski radovi, stručni nadzor, izrada energetskog certifikata, promocija i upravljanje koje je uspješno obavila Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA.

„Izvršili smo zamjenu izolacije krovišta, vanjskog zida i poda prema tlu, kompletna stolarija zamijenjena je aluminijskom, uveden je učinkovitiji sustav grijanja i rekuperacije zraka, a unutarnja rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom. Rezultati su uštede na godišnjoj razini od 68 posto u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta, a to je ujedno utječe i na smanjenje emisije CO2 za nešto više od 59 posto“, istaknuo je voditelj projekta Josip Romić.

Kako je već poznato u zgradama se troši 40% energije i stvara značajna količina emisija stakleničkih plinova na razini cijele Europske unije. Stoga bi energetski učinkovitiji sektor zgrada bio dobar za planet i uvelike bi pridonio provedbi aktualnog Europskog zelenog plana, koji je nastao kao odgovor na klimatske promjene. Val obnove jedan je od prioriteta iz Komisijina novog paketa za oporavak jer ima velik potencijal za otvaranje radnih mjesta i ulaganja.

"U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ste do sada uvijek imali kako stručnu tako i financijsku podršku, a mi ćemo i dalje podržati kvalitetne projekte" - zaključila je Košiša Čičin-Šain.

Učenicima škole u Vinkovcima će se povećati svijest o važnosti uštede energije, a zajedno s profesorima boravit će u zdravijem i energetski učinkovitom prostoru.

  • Obnovljena Osnovna škola A.G. Matoš u Vinkovcima
  • Obnovljena Osnovna škola A.G. Matoš u Vinkovcima