Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Završeni radovi na energetskoj obnovi karlovačke bolnice

11.11.2016. Završeni su radovi na energetskoj obnovi karlovačke bolnice vrijedni oko 80 milijuna kuna, što je bio povod današnjem posjetu ministara graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

U 40 postotnom iznosu, radove je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto troškova, pokrio je izvođač radova Esco Energy d.o.o. S obzirom da je obnova provedena po ESCO modelu investicija će se vraćati iz ušteda na energiji kroz 14 godina. „Godišnja naknada koju će bolnica plaćati izvođaču radova iznosi 3,17 milijuna kuna. Međutim kako će se godišnje na energentima uštedjeti 3,96 milijuna kuna, razlika od 792 tisuće kuna ostajat će bolničkom proračunu“, rekao je ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić .

Kako je pojasnio predstavnik investitora Graciano Rudan, u sklopu energetske obnove bolničke zgrade napravljena je nova toplinska ovojnica, kompletno zamijenjena vanjska stolarija, izoliran i saniran bolnički krov. Napravljena je rekonstrukcija toplinskih podstanica i kotlovnice, gdje je ugrađen plinski kondenzacijski kotao. Bolnica od sad ima i sustav od 22 solarna kolektora te dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, a napravljen je i novi sustav hlađenja. Također je rekonstruirana unutarnja rasvjeta ugradnjom štednih rasvjetnih tijela. Ugrađen je centralni nadzorni upravljači sustav, daljinski nadzor i mjerenje potrošnje energije i vode. U obnovi se zbog protupožarne zaštite ljudi imovine koristila negoriva izolacija od kamene vune.

Ministar Lovro Kuščević izrazio je zadovoljstvo obavljenim poslom „Ovo je početak jednog velikog procesa obnove zgrada javnog sektora kojeg će Ministarstvo graditeljstva intenzivno provoditi iduće tri godine. Zadovoljan sam izvršenim radovima, kao i s uštedama koje će se ovdje postići. Također će se poboljšati uvjeti smještaja za pacijente i rada medicinskog osoblja.  Poboljšan je vizualni izgled zgrade što se reflektira i na ljepšu vizuru cijelog grada.“, komentirao je Kuščević.

Trenutno su u Hrvatskoj završena dva projekta energetske obnove zdravstvenih ustanova, odnosno bolnica u Splitu i Karlovcu, dok istodobno traju radovi na još šest zdravstvenih ustanovama te na 33  odgojno-obrazovne ustanove.

 

  • Opća bolnica Karlovac - prije obnove
  • Opća bolnica Karlovac - nakon obnove
  • Opća bolnica Karlovac - završetak radova