Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]oeu.hr

Novosti

Završeni radovi na sanaciji samoborskog odlagališta

22.08.2016. Nakon nešto više od godine dana, završeni su radovi na sanaciji samoborskog odlagališta neopasnog otpada Trebež. Cjelokupan iznos investicije vrijedne 100 milijuna kuna, osiguran je iz europskog Kohezijskog fonda (85%), a ostatak sredstva je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15%).

Nakon nešto više od godine dana, završeni su radovi na sanaciji samoborskog odlagališta neopasnog otpada Trebež. Cjelokupan iznos investicije vrijedne 100 milijuna kuna, osiguran je iz europskog Kohezijskog fonda (85%), a ostatak sredstva dao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15%). 

Kompletno odlagalište je zatvoreno glinobetonskom nepropusnom dijafragmom, a zatečeni otpad skupljen i inkapsuliran. Odlagalište je prekriveno umjetnim materijalima, a napravljeni su sustavi za otplinjavanje i kontrolu procijedih voda.„Grad Samobor odradio velik posao vezan uz zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i izvora pitke vode koje je u neposrednoj blizini bivšeg odlagališta. Mi smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je na vrijeme i sukladno europskim propisima riješio taj velik problem.“, izjavio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

V.d. ravnatelja direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić komentirao je prilikom obilaska kako sanirana površina može biti iskorištena za postavljanje fotonaponskih ćelija i proizvodnju struje.