Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Završna konferencija projekta "Stavi pravu stvar na pravo mjesto"

02.12.2020. Završnom konferencijom obilježena je provedba projekta Grada Zagreba „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ , koja je za cilj imala građane educirati o pravilnom odvajanju otpada. Sudionicima se pozdravnim govorom obratio direktor Fonda Siniša Kukić, a načelnica Aleksandra Čilić sudjelovala je u panelu o gospodarenju otpadom u gradu Zagrebu.

Završnom konferencijom obilježena je provedba projekta Grada Zagreba „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ , koja je za cilj imala građane educirati o pravilnom odvajanju otpada. Za projekt vrijedan oko 5 milijuna kuna je čak 3,6 milijuna kuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

„Otvorena komunikacija i edukacija građana temelj su za uspostavu i funkcioniranje održivog sustava gospodarenja otpadom. Grad Zagreb puno ulaže u komunalnu infrastrukturu, a preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će dobiti i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima.“, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić u svom uvodnom izlaganju te istaknu kako Grad Zagreb može računati na stručnu i financijsku pomoć Fonda jer se „Zagreb i Fond vole javno“. „U Zagrebu živi više od petine stanovnika Hrvatske i bez Zagreba Hrvatska neće ispuniti ciljeve koji su navedeni u Planu gospodarenja otpadom.“, istaknuo je direktor Kukić, dodavši kako Fond aktivno prati i izgradnju zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je rekla da se Zagreb može pohvaliti 15 %-tnim smanjenjem količine odloženog otpada u odnosu na prošlu godinu. "Ove će se godine odložiti oko 170 000 tona, dok je u prošloj odloženo 200 000 tona. Isto tako, u 2019. godini odloženo je 7,25% manje otpada u odnosu na 2018., što ukazuje na pozitivan trend. Dok se količina odloženog otpada smanjuje, količina odvojeno prikupljenog otpada se znatno povećava. Imamo dobre šanse da ono na što smo se obvezali i napravimo te da uđemo u krug zemalja europske zajednice koje su postigle zacrtane ciljeve.", komentirala je pročelnica Jozić

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban  naglasila je da je svaka aktivnost na projektu edukacije bila veliki izazov jer na stečene dugogodišnje navike pojedinaca i društva u cjelini nije jednostavno utjecati.  „Namjera nam je bila građane educirati i informirati o odgovornome postupanju s otpadom te podizati njihovu svijest o važnosti osobnog doprinosa i o ulozi svakog pojedinca u sustavu cjelovitog gospodarenja otpadom. Posebna je pažnja posvećena edukaciji o postupku odvojenog prikupljanja otpada te o kućnome kompostiranju, s težištem na kružno gospodarstvo, odnosno na ponovno korištenje otpada.“

Za kraj uvodnog dijela konferencije državni tajnik Mile Horvat predstavio je novi Zakon o gospodarenju otpadom. Prijedlog zakona trenutno je na javnom savjetovanju te je Horvat pozvao sve zainteresirane da budu konstruktivni i svoje prijedloge iznesu na savjetovanju.

Na panelu pod nazivom "Prošlost, sadašnjost i budućnost gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu“ je, uz ostale paneliste, sudjelovala i načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, koja je još jednom istaknula dobru suradnju Grada Zagreba i Fonda.