Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Zelena ekonomija, energetska tranzicija i energetska učinkovitost

01.12.2020. Danas je u sklopu Liderove konferencije „48 sati – 12. susret gradonačelnika i poduzetnika“ održan panel „Zelena ekonomija, energetska tranzicija i energetska učinkovitost“, na kojem je sudjelovala Alenka Košiša Čičin-Šajn, zamjenica direktora Fonda.

Na panelu su još sudjelovali Ivo Milatić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, i Mario Mesarić, direktor tvrtke Ires Ekologija.

Alenka Košiša Čičin-Šajn dala je kratak osvrt na aktivnosti Fonda. Osvrnula se na početak godine koji nije bio lagan s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali da se krajem lipnja krenulo s javnim pozivima ukupne vrijednosti 650 milijuna kuna. „Ako govorimo o transformacijama u prometu, veliki dio javnih poziva je išao za promet, ali ne samo za nabavu električnih vozila“ – rekla je Čičin-Šajn i dodala da su javni pozivi prvenstveno ciljali Gradove i da su osigurana sredstva u iznosu od 130 milijuna kuna kako bi se izvršila transformacija prema zelenom prometu.

Fond je također raspisao javni natječaj za integriran i inteligentan javni promet te je za to izdvojeno 30 milijuna kuna, a Gradovi se na taj poziv mogu već javiti. Govoreći o energetskoj učinkovitosti, najjači javni poziv ove godine je za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 210 milijuna kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić je na panelu predstavio ključne korake koje će ministarstvo poduzeti glede energetske tranzicije u idućoj godini. Naveo je nekoliko ključnih stvari, a prije svega to je nastavak na svim zakonodavnim aktivnostima. „Donijeli smo gotovo sve strateške dokumente i sada moramo raditi na zakonodavnim aktivnostima“ – rekao je Milatić i dodao da i veliki dio vremena ulažu u programiranje svih fondova koji nam dolaze.

Također je kazao da svu energiju treba usmjeriti na financijska sredstva koja ćemo dobiti iz fondova, posebno u energetskom djelu i da ta sredstva treba pametno iskoristiti, za modernizaciju mreže, za poticanje novih tehnologija kao i za dodatna ulaganja u energetsku učinkovitost.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac dotaknuo se proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje. „Takva proizvodnja je trenutno u RH ograničena. Iako smo imali sjajnih projekata, oni bi trebali imati bolje postavljen zakonski okvir kojega treba poboljšati“ - rekao je Domac.

Direktor tvrtke Ires Ekologija Mario Mesarić koja se bavi procjenama utjecaja energetskih projekata na okoliš je rekao da vidi priliku da investitori ili jedinice lokalne samouprave krenu u ranijim fazama projekta sagledavati potencijalne utjecaje na okoliš kako bi izbjegli kasnije probleme.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, istaknuo je da su Križevci osnovali vlastitu energetsku zadrugu te da su i građani investitori koji su ulagali u fotonaponske elektrane na zgradama. „Križevčani pokazuju i interes za postavljanje takvih elektrana i na privatnim kućama“ – rekao je Rajn.

Nakon panela je predstavljen informacijski sustav START koji donosi do sada najveći učinak u pojednostavljenju procesa pokretanja poslovanja u Republici Hrvatskoj. Nositelji uspostave sustava su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a uspostavila ga je Fina, koja pruža podršku korisnicima.

  • Foto izvor: 48 SATI
  • Foto izvor: 48 SATI