Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

Novosti

Zelena energija iz solarnih nadstrešnica

17.05.2019. Zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima uprave Kauflanda, direktor Fonda Dubravko Ponoš i njegova zamjenica Alenka Košiša Čičin Šain svečano su u rad pustili solarne nadstrešnice koje je taj trgovački lanac postavio na parkiralištu ispred svoje poslovnice u Blatu.

Zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima uprave Kauflanda, direktor Fonda Dubravko Ponoš i njegova zamjenica Alenka Košiša Čičin Šain svečano su u rad pustili solarne nadstrešnice koje je taj trgovački lanac postavio na parkiralištu ispred svoje poslovnice u Blatu.

Nadstrešnice s ugrađenim solarnim panelima koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu, godišnje će u prosjeku proizvesti čak 17% energije potrebne za rad ove poslovnice te zamjetno smanjiti emisiju CO2. „Vrijednost sveukupnih investicija u razne projekte Kauflanda na temu zaštite okoliša u razdoblju od dvije godine iznosi preko 20.000.000,00 kn, što je dovoljan dokaz za to da je ovom trgovačkom lancu tema očuvanja okoliša zaista bitna.“, kazao je Vladimir Tomko, predsjednik Uprave Kauflanda Hrvatska.

Zamjenica direktora Fonda Košiša Čičin Šain u uvodnom je obraćanju istaknula kako potrebe za energijom stalno rastu te zato ovakve investicije nisu trošak već pametno poslovno ulaganje. Navela je da je Kaufland uz pomoć sredstava koje je Fond davao za poticanje e-mobilnosti nabavio 2 električna automobila te najavila novi javni poziv za kupnju električnih automobila, koji će Fond za tvrtke i jedinice lokalne samouprave objaviti 22. svibnja.

Čestitajući na ovom projektu, Ministar Ćorić i direktor Ponoš istaknuli su kako se nadaju da će na parkiralištima i ostalih Kauflandovih poslovnica biti postavljene slične nadstrešnice. Zaključili su da su postavljanjem pametne solarne nadstrešnice pokazali da razmišljate u smjeru održivog, društveno odgovornog poslovanja što je u današnje vrijeme itekako potrebno jer briga o okolišu treba biti na samom vrhu prioriteta