Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Zeleni plan – Prilika za hrvatsko gospodarstvo

30.11.2020. Danas je u Hotelu Westin na konferenciji Zeleni plan – Prilika za hrvatsko gospodarstvo, u organizaciji Poslovnog dnevnika, sudjelovao predstavnik Fonda Tomislav Ilić, voditelj projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Osvrnuo se na 2020. godinu u kojoj je Fond putem javnih poziva i natječaja građanima i gospodarstvu osigurao oko 650 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

“Ove godine smo objavili 21 javni poziv u vrijednosti oko 650 milijuna kuna. Radi se o projektima u mnogim poljima, od energetske učinkovitosti u zgradarstvu, obnovljivih izvora energije, pametnih gradova, čistijeg transporta, itd. Za sljedeći mjesec pripremamo i natječaj za kulturne projekte koji nisu toliko komercijalni. Činjenica je da su svi naši programi jako prihvaćeni i uvijek je odaziv na njih značajan”, kazao je Ilić.  

Dodao je također i da promet čini četvrtinu ukupne potrošnje energije te da tu više nema nazad jer je trend da se masovno prelazi na zelene tehnologije. No, upozorio je da to ne može biti brzo i jeftino, preko noći, nego je to proces koji će potrajati, ali da je to put u jednom smjeru prema energetskoj tranziciji.

Zeleni plan se obično veže isključivo uz energetiku i održivost, no to je puno šire područje koje obuhvaća od transformacije društva, digitalizacije, financiranja i svega ostalog, rečeno je na otvaranju konferencije. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da je sudbina Hrvatske, kako po pitanju izvlačenja iz ekonomskih poteškoća uslijed korona krize tako i Zelenog plana, usko vezana uz Europsku uniju te stoga je Zeleni plan i njegova implementacija u Hrvatskoj još važnija.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić naglasio je da je europski Zeleni plan veliki korak u energetskoj transformaciji koji otvara niz prilika i za hrvatsko gospodarstvo. “I Hrvatska je osjetljiva na prijetnje koje donose klimatske promjene te smo se i zbog toga priklonili postavkama Zelenog plana, a koji niti jednu članicu EU ne ostavlja na začelju nego svima daje priliku za razvoj. Očekuju nas sve strože ekološke norme, prvenstveno u smanjenju emisija CO2 te će gotovo sigurno ciljevi biti sve viši i time se treba prilagoditi. Mi ćemo fokus staviti na učinkovito zgradarstvo, dekarboniziranu energetiku te čisti prijevoz. EU će za ovu namjenu angažirati u ovoj proračunskoj perspektivi minimalno 100 milijardi eura, a isto tako će barem 30 posto novca iz programa Next Generation, od ukupno 700 milijardi eura, biti usmjereno na zelene projekte. I situacija uslijed Covida-19 je pokazala koliko su energetski dobavni pravci osjetljivi na ugroze te se ponovno pokazalo da su decentralizirani projekti obnovljivih izvora energije nužni i strateški te će i dalje biti u fokusu hrvatske Vlade”, kazao je Milatić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković tom je prilikom istaknula da su izazovi brojni, no da svaku krizu treba mudro upotrijebiti za razvoj, pogotovo jer Hrvatska ima sposobnih pojedinaca, znanstvenika i gospodarstvenika. “ Gledam na sve optimistično jer smo usvojili Europski sporazum o klimi. No u Hrvatskoj se zelena agenda pomalo doživljava kao neprijatelj tehnologije, dok već imamo upotrebu digitalizacije u važnim stvarima, npr. pošumljavanje pomoću dronova, posebno na nepristupačnim područjima, a to znači više šuma, apsorpcije i ugljičnog dioksida, uz digitalne tehnologije u predviđanju meteoroloških događanja koje nam omogućavaju da se pripremimo na velike ugroze kao što su poplave”, navela je Jerković.

Na konferenciji su sudjelovali i direktor i osnivač tvrtke Agrivi, Matija Žulj, Andreas Rörig, član Uprave, E.ON Hrvatska, trećeg najveća distributera plina u Hrvatskoj koji su istaknuli značajnu ulogu digitalizacije u zelenoj tranziciji. Maja Pokrovac, direktorica udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske osvrnula se na današnji značajan udio domaće komponente u OIE  te da se on prosječno kreće od 40 do 60%.

Konferencija je zaključena panel raspravom o Zelenom planu i brendiranju Republike Hrvatske kao 100% klimatske neutralne, uz održivi turizam kao najveću korporativnu prednost.

“Cilj je, što se tiče Zelenog plana, osigurati osnovno očuvanje održivosti hrvatskog turizma, koje se mora reflektirati kroz investicije u turističku infrastrukturu i u privatnom i u javnom sektoru”, rekao je Siniša Topalović, direktor i partner u Horwath HTL, dodajući da je ljepota glavni adut Hrvatske, no da se prema tom resursu ponašamo neodgovorno.

  • Foto izvor: PIXSELL
  • Foto izvor: PIXSELL
  • Foto izvor: PIXSELL